Taki zdrowy weekend meksykański

lipiec 30, 2021

Hola Amigo! Witamy Cię tradycyjnym meksykańskim zwrotem, a to dlatego, że rozpoczynamy pełen słońca i południowych smakołyków weekend meksykański! A co najczęściej pichcą Meksykanie? Uwielbiają kukurydzę, nasiona roślin strączkowych i oczywiście ostrą papryczkę, czyli wszystko to co zdrowe!

Zapraszamy na taką zdrową sobotę w wersji meksykańskiej!

Śniadanie: wafle kukurydziane z wegańskim pasztetem meksykańskim, pomidorem i kolendrą  

2 śniadanie: pudding czekoladowy z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki syropu z agawy „light” reVito
  • 1 łyżeczka kakao Biolife

Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę.

Obiad: tortille z tofu

Składniki (2 sztuki):

  • dwie pełnoziarniste tortille
  • 180 g (kostka) tofu wędzonego Naura
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g posiekanej papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 4  łyżki ostrego sosu Hot Grill bez dodatku cukru Daryna
  • szczypta przyprawy meksykańskiej Ten Smak

Tortiille posmaruj ostrym sosem i ułóż na nich liście sałaty, tofu oraz warzywa. Całość posyp meksykańską przyprawą i zawiń w rulony.

Podwieczorek: ciasto domowe z błonnikiem z agawy

Kolacja: pieczone bataty posypane kolendrą, słonecznikiem, serem żółtym, doprawione przyprawą meksykańską

Bataty piecz w temperaturze 200°C przez 50 minut.

Zdrową niedzielę przywitamy pyszną granolą!

Śniadanie: granola czekoladowa z malinami, mlekiem sojowym i świeżym bananem

2 śniadanie: baton Brownie

Obiad: chili sin carne

Podwieczorek: deser chia z borówkami

Składniki:

  • 200g mleka kokosowego
  • 200g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek nasion chia Naura
  • 2 łyżki syropu z agawy „light” reVito
  • 100 g borówek amerykańskich

Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby nasionka mogły nabrać odpowiedniej konsystencji.

Kolacja: guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • świeża papryczka chili
  • szczypta soli

Awokado rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Cebulkę, czosnek, papryczkę oraz kolendrę drobno posiekaj, dodaj do awokado i dopraw do smaku. Podawaj z ciemnym chlebem bezglutenowym Incola i świeżymi warzywami.

Taka zdrowa lista zakupów:

  • Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura
  • Pasztet meksykański Primavika
  • Syrop z agawy „light” reVito
  • Kakao BIO BioLife
  • Tofu wędzone Naura
  • Sos Hot Grill bez dodatku cukru Daryna  
  • Przyprawa meksykańska Ten Smak
  • Ciasto domowe z błonnikiem z agawy BIO Cultured Foods
  • Granola czekoladowa z malinami OneDayMore
  • Baton Brownie-Chocolate  Cerea
  • Sos Chili sin carne roślinny Primavika
  • Nasiona Chia BIO Naura
  • Chleb ciemny bezglutenowy Incola

polecane

Dlaczego codziennie warto sięgnąć po zielony koktajl?

Dlaczego codziennie warto sięgnąć po zielony koktajl?

Jesień w natarciu i najlepszy sezon owocowo-warzywny dobiega niestety końca. Musimy zamienić codzienną dawkę malin lub truskawek na coś łatwiej dostępnego. Pamiętaj, z nami nie zginiesz, my zawsze znajdziemy jakieś zdrowe rozwiązanie! Proponujemy naładowany owocami...

Czas na rozgrzewającą herbatkę!

Czas na rozgrzewającą herbatkę!

Połowa września to czas, kiedy tęsknota za latem zaczyna przybierać na sile. Doskwierają nam pierwsze przymrozki, a dzień staje się coraz krótszy. Chłodniejsze wieczory i chlapa za oknem sprawiają, że zamieniamy orzeźwiającą lemoniadę na rozgrzewające herbatki. A nic...

Co włożyć do szkolnego lunchboxa?

Co włożyć do szkolnego lunchboxa?

Dzieciakom do nauki potrzebna jest masa zdrowej energii, a my jako rodzice musimy im ją zapewnić. Codzienne pakowanie tych samych kanapek może je lekko zniechęcić do drugiego śniadania, dlatego proponujemy Ci ciekawsze rozwiązania, a co najważniejsze – pyszne, sycące...