Czas na rozgrzewającą herbatkę!

wrz 15, 2021

Połowa września to czas, kiedy tęsknota za latem zaczyna przybierać na sile. Doskwierają nam pierwsze przymrozki, a dzień staje się coraz krótszy. Chłodniejsze wieczory i chlapa za oknem sprawiają, że zamieniamy orzeźwiającą lemoniadę na rozgrzewające herbatki. A nic tak nie rozgrzewa jak słodka, odprężająca i bardzo gorąca herbata! Przygotowaliśmy trzy propozycje oryginalnych herbat na długie jesienne wieczory, które spędzisz na wygodnym fotelu w towarzystwie książki. Wszystkie z dodatkiem słodkich, naturalnych syropów, które dodatkowo wzmocnią Twoją odporność przez sezonem grypowym.

Otuleni kocem, wciągnięci w ciekawą historię, popijający słodką herbatę – to nasza wizja długich, jesiennych wieczorów!

Herbatka z aronią i cynamonem

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 250 ml wrzątku
  • szczypta cynamonu
  • plasterek pomarańczy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka syropu z aronii Polska Róża

Herbatka z różą i kardamonem

  • 1 łyżeczka czerwonej herbaty
  • 250 ml wrzątku
  • szczypta kardamonu
  • plasterek limonki
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka syropu różanego Polska Róża

Herbatka malinowa z imbirem

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 250 ml wrzątku
  • Plasterek imbiru
  • plasterek cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka syropu malinowego Polska Róża

Jak poprawnie parzyć herbatę?

Temperatura wody w przypadku czarnej herbaty powinna wynosić niemal 100°C, czerwonej nieco mniej – 90°C. Warto przed parzeniem przelać wrzątkiem naczynie, żeby nie zmniejszać temperatury naparu.  Z kolei czas parzenia herbaty powinien wynosić 2 minuty – warto tyle poczekać, dzięki temu wydobędziemy z herbaty to co najlepsze!   

polecane

Daria & Takie Zdrowe Wege

Daria & Takie Zdrowe Wege

Czy dieta wegańska to moda czy przemyślany sposób odżywiania? Okazuje się, że o wyborze diety roślinnej decyduje nie tylko troska o dobro zwierząt, ale i świadoma wiedza żywieniowa. Ilość publikacji potwierdzająca korzyści stosowania diety wegańskiej, rośnie w równym...

Kiszonki sposobem na odporność!

Kiszonki sposobem na odporność!

Kiszenie jest jedną z najstarszych i najzdrowszych metod przedłużenia trwałości żywności. Podczas procesu kiszenia, cukry proste zawarte w surowych warzywach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega procesom psucia się żywności – to taki swego rodzaju naturalny...

Daria & Taka Zdrowa Odporność

Daria & Taka Zdrowa Odporność

Odporność to jeden z filarów zdrowia, o którym przypomina nam Daria Ładocha i podkreśla, że powinniśmy pamiętać o nim szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zmiana aury za oknem na iście mroźną wiąże się z powrotem sezonowych wirusów i przeziębień. To doskonały...