Jesteś w natłoku obowiązków i nie masz czasu na pełnowartościowe drugie śniadanie w pracy, szkole lub na uczelni? Czy dodatkowo dokucza Ci nietolerancja glutenu, a może od dziecka jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej? Niezależnie od tego z jakich powodów unikasz glutenu, mamy coś właśnie dla Ciebie – zbilansowane i zdrowe dania bezglutenowe, które idealnie sprawdzą się na szybki posiłek poza domem.
Granola w słoiku
Granola ma to do siebie, że jak zrobisz ją raz, możesz z niej korzystać przez cały miesiąc! W połączeniu z jogurtem i owocami stanowi świetne drugie śniadanie, które wpakowane do słoika możesz zabrać ze sobą wszędzie.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych Incola
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 garście orzechów laskowych
- 1 garść płatków migdałowych
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki ciemnego syropu z agawy reVito
- garść suszonej żurawiny
Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz przez 25 minut. Tuż przed wyjściem nasyp porcje do słoiczka, polej jogurtem, a na wierz poukładaj sezonowe owoce.
Wytrawne gofry z guacamole
Składniki:
- składniki ciasta: gotowa mieszanka na bezglutenowego gofry Zdrowo Namieszane, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 6 łyżek oleju
- składniki pasty guacamole: 2 awokado, 1 czerwona cebulka, sól, pieprz, chili, sok z cytryny, garść kolendry
- 1 tofu wędzone Naura
- kilka pomidorów suszonych z zalewy
Gofry przygotuj według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Jak gofry będą gotowe, to pora na guacamole. Widelcem rozgnieć awokado, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, sok z cytryny i posiekaną kolendrę, a następnie dopraw do smaku. Gofry podawaj z guacamole, suszonymi pomidorami i wędzonym tofu. Możesz złożyć dwa gofry ze sobą – tak powstanie kanapka, którą zjesz wygodnie nawet przy biurku. Z tego przepisu zrobisz lunch dla całej rodziny.

Kolorowe bezglutenowe kanapki
Ostatnia propozycja jest dla wyjątkowo zabieganych, bo skorzystamy z gotowców. Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, to warto mieć w kuchennej szafce pakowane próżniowo pieczywo, ale tylko takie z dobrym składem! Na szczęście właśnie takie znajdziesz w naszej takiej zdrowej rodzinie. Polecamy szczególnie pieczywo Naura, naładowane superfoodsami, które smakiem nie odbiega od tradycyjnego świeżego pieczywa. Połącz go z bezglutenowym smalczykiem z tofu tej samej marki i całą masą świeżych warzyw!
Składniki:
- bochenek bezglutenowy wieloziarnisty Naura
- 1 opakowanie smalczyku z tofu Naura
- ulubione warzywa – kiełki, awokado, papryka, ogórek, a nawet czerwona kapusta
