3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

wrz 21, 2023

Jesteś w natłoku obowiązków i nie masz czasu na pełnowartościowe drugie śniadanie w pracy, szkole lub na uczelni? Czy dodatkowo dokucza Ci nietolerancja glutenu, a może od dziecka jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej? Niezależnie od tego z jakich powodów unikasz glutenu, mamy coś właśnie dla Ciebie – zbilansowane i zdrowe dania bezglutenowe, które idealnie sprawdzą się na szybki posiłek poza domem.  

Granola w słoiku

Granola ma to do siebie, że jak zrobisz ją raz, możesz z niej korzystać przez cały miesiąc! W połączeniu z jogurtem i owocami stanowi świetne drugie śniadanie, które wpakowane do słoika możesz zabrać ze sobą wszędzie.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych Incola
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 garście orzechów laskowych
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki ciemnego syropu z agawy reVito
  • garść suszonej żurawiny

Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz przez 25 minut. Tuż przed wyjściem nasyp porcje do słoiczka, polej jogurtem, a na wierz poukładaj sezonowe owoce.

Wytrawne gofry z guacamole

Składniki:

  • składniki ciasta: gotowa mieszanka na bezglutenowego gofry Zdrowo Namieszane, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 6 łyżek oleju
  • składniki pasty guacamole: 2 awokado, 1 czerwona cebulka, sól, pieprz, chili, sok z cytryny, garść kolendry
  • 1 tofu wędzone Naura
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy

Gofry przygotuj według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Jak gofry będą gotowe, to pora na guacamole. Widelcem rozgnieć awokado, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, sok z cytryny i posiekaną kolendrę, a następnie dopraw do smaku. Gofry podawaj z guacamole, suszonymi pomidorami i wędzonym tofu. Możesz złożyć dwa gofry ze sobą – tak powstanie kanapka, którą zjesz wygodnie nawet przy biurku. Z tego przepisu zrobisz lunch dla całej rodziny.

Kolorowe bezglutenowe kanapki

Ostatnia propozycja jest dla wyjątkowo zabieganych, bo skorzystamy z gotowców. Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, to warto mieć w kuchennej szafce pakowane próżniowo pieczywo, ale tylko takie z dobrym składem! Na szczęście właśnie takie znajdziesz w naszej takiej zdrowej rodzinie. Polecamy szczególnie pieczywo Naura, naładowane superfoodsami, które smakiem nie odbiega od tradycyjnego świeżego pieczywa. Połącz go z bezglutenowym smalczykiem z tofu tej samej marki i całą masą świeżych warzyw!

Składniki:

  • bochenek bezglutenowy wieloziarnisty Naura
  • 1 opakowanie smalczyku z tofu Naura
  • ulubione warzywa – kiełki, awokado, papryka, ogórek, a nawet czerwona kapusta

polecane

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...

Rozgrzewające jesienne herbaty

Rozgrzewające jesienne herbaty

Jak przetrwać jesienne załamanie pogody i pierwsze przymrozki, a w dodatku z lekką chandrą związaną z najkrótszymi dniami w roku? Mamy na to idealne rozwiązanie! Ulubiony kubek wypełniony po brzegi gorącą, aromatyczną herbatą. Taki złocisty napar momentalnie Cię...

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację...