Kolory w żywności

maj 17, 2021

Czy zdajesz sobie sprawę, jak ważny jest wygląd tego co jesz? Barwne jedzenie ma ogromne znaczenie w kontekście Twojego zdrowia. Poznaj sekrety, które skrywa każdy kolor i wkomponuj je w swoją codzienną dietę. Przekonamy Cię, że kolory są Takie Zdrowe! Często mówi się, że „jemy oczami” i coś w tym jest, bo piękne, kolorowe jedzenie lepiej nam smakuje i wpływa na nasz apetyt. Konkretna barwa produktu daje nam świetne wskazówki na temat tego, jak wpływa on na nasz organizm. Z całą pewnością kolory i zdrowie idą ze sobą w parze. Zastanawiasz się, co oznaczają poszczególne barwy produktów? Czytaj dalej, a od tej pory Twoje potrawy już nigdy nie będą pozbawione kolorów!

O czym mówi nam kolor zielony? Jak zapewne wiesz, to kolor nadziei i dominujący kolor w przyrodzie. Do tego stopnia, że ​​jest obecny w wielu produktach, które stosujesz na co dzień. Awokado, karczoch, szpinak, sałata, szparagi, papryka, gruszka, kiwi – to tylko kropla w morzu. Z reguły potrawy o tej tonacji są bogate w magnez, kwas foliowy, luteinę, przeciwutleniacze, błonnik i potas. Dodatkowo sprzyjają rozluźnieniu mięśni i zmniejszają uczucie zmęczenia. To kolor obowiązkowy w diecie kobiet w ciąży. Za tę piękną soczystą barwę odpowiada chlorofil, który dodatkowo świetnie oczyszcza układ pokarmowy z toksyn.

Czerwony to przede wszystkim witamina C! Czerwonawe potrawy są zwykle doskonałym źródłem magnezu i oczywiście witaminy C. Pomidory, truskawki, maliny, czerwona papryka, owoc róży, to tylko kilka przykładów produktów obfitujących w witaminę C. Przypominamy, że jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia. Odpowiada za syntezę kolagenu w skórze, umożliwia wchłanianie żelaza, a co najważniejsze – poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Żółty i pomarańczowy to kolor odpowiadający karotenoidom. Czym są i za co odpowiadają? Karotenoidy należą do naturalnych przeciwutleniaczy. Ich przedstawiciel – β-karoten to w rzeczywistości prowitamina A, która zapewnia prawidłowe widzenie i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Cytryna, mandarynka, pomarańcza, mango, marchewka, dynia – to Twoi sprzymierzeńcy, jeżeli masz kłopoty ze wzrokiem. Owoce i warzywa w tej gamie kolorów pomagają również wzmocnić układ odpornościowy i są idealne do pielęgnacji skóry.

Fiolet z kolei działa przeciwstarzeniowo! Jagody, bakłażany, jeżyny, śliwki, winogrona, figi to świetne źródło polifenoli. Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, wykazującymi intensywne działanie antyoksydacyjne. Im ciemniejszy odcień fioletu, tym więcej prozdrowotnych antyoksydantów. Najwięcej znajdziesz w purpurowym soku z aronii.

Nie zwlekaj, tylko czym prędzej dodaj kolorów do swojej diety i popraw kondycję swojego organizmu. Barwnym śniadaniem zapewnisz sobie dobre samopoczucie na cały dzień. Kolorowy talerz i dobrze zbilansowana dieta to jedyna słuszna ścieżka do zdrowia!

Monika Krauz – Kędzierska, Dietetyk Takie Zdrowe

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...