Czy zdajesz sobie sprawę, jak ważny jest wygląd tego co jesz? Barwne jedzenie ma ogromne znaczenie w kontekście Twojego zdrowia. Poznaj sekrety, które skrywa każdy kolor i wkomponuj je w swoją codzienną dietę. Przekonamy Cię, że kolory są Takie Zdrowe! Często mówi się, że „jemy oczami” i coś w tym jest, bo piękne, kolorowe jedzenie lepiej nam smakuje i wpływa na nasz apetyt. Konkretna barwa produktu daje nam świetne wskazówki na temat tego, jak wpływa on na nasz organizm. Z całą pewnością kolory i zdrowie idą ze sobą w parze. Zastanawiasz się, co oznaczają poszczególne barwy produktów? Czytaj dalej, a od tej pory Twoje potrawy już nigdy nie będą pozbawione kolorów!
O czym mówi nam kolor zielony? Jak zapewne wiesz, to kolor nadziei i dominujący kolor w przyrodzie. Do tego stopnia, że jest obecny w wielu produktach, które stosujesz na co dzień. Awokado, karczoch, szpinak, sałata, szparagi, papryka, gruszka, kiwi – to tylko kropla w morzu. Z reguły potrawy o tej tonacji są bogate w magnez, kwas foliowy, luteinę, przeciwutleniacze, błonnik i potas. Dodatkowo sprzyjają rozluźnieniu mięśni i zmniejszają uczucie zmęczenia. To kolor obowiązkowy w diecie kobiet w ciąży. Za tę piękną soczystą barwę odpowiada chlorofil, który dodatkowo świetnie oczyszcza układ pokarmowy z toksyn.
Czerwony to przede wszystkim witamina C! Czerwonawe potrawy są zwykle doskonałym źródłem magnezu i oczywiście witaminy C. Pomidory, truskawki, maliny, czerwona papryka, owoc róży, to tylko kilka przykładów produktów obfitujących w witaminę C. Przypominamy, że jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia. Odpowiada za syntezę kolagenu w skórze, umożliwia wchłanianie żelaza, a co najważniejsze – poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Żółty i pomarańczowy to kolor odpowiadający karotenoidom. Czym są i za co odpowiadają? Karotenoidy należą do naturalnych przeciwutleniaczy. Ich przedstawiciel – β-karoten to w rzeczywistości prowitamina A, która zapewnia prawidłowe widzenie i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Cytryna, mandarynka, pomarańcza, mango, marchewka, dynia – to Twoi sprzymierzeńcy, jeżeli masz kłopoty ze wzrokiem. Owoce i warzywa w tej gamie kolorów pomagają również wzmocnić układ odpornościowy i są idealne do pielęgnacji skóry.
Fiolet z kolei działa przeciwstarzeniowo! Jagody, bakłażany, jeżyny, śliwki, winogrona, figi to świetne źródło polifenoli. Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, wykazującymi intensywne działanie antyoksydacyjne. Im ciemniejszy odcień fioletu, tym więcej prozdrowotnych antyoksydantów. Najwięcej znajdziesz w purpurowym soku z aronii.
Nie zwlekaj, tylko czym prędzej dodaj kolorów do swojej diety i popraw kondycję swojego organizmu. Barwnym śniadaniem zapewnisz sobie dobre samopoczucie na cały dzień. Kolorowy talerz i dobrze zbilansowana dieta to jedyna słuszna ścieżka do zdrowia!
Monika Krauz – Kędzierska, Dietetyk Takie Zdrowe