„Biała śmierć’, „cichy zabójca” to tylko przykłady określeń, jakie stosuje się w odniesieniu do cukru. Może trochę za ostre, ale niestety badania pokazują, że spożywamy ponad dwa razy więcej cukru, niż rekomendują dietetycy. Wysoka zawartość tego składnika w diecie może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości, a w konsekwencji prowadzić do wystąpienia cukrzycy typu 2. Jeżeli więc lubisz słodki smak cukru i jest on podstawą Twojej diety, to najwyższy czas podjąć odpowiednie działania, zanim będzie za późno. To jest ten moment kiedy warto pozbyć się worka cukru z kuchennej szafki.
Smacznym, a jednocześnie zdrowym zamiennikiem cukru jest miód, który ma działanie przeciwzapalne i wybornie smakuje. Świetnie sprawdza się jako składnik dressingów, deserów i do słodzenia koktajli. Problem pojawia się gdy chcemy dodać miodu do ciasta. Nie jest to dobre wyjście, ponieważ miód powinien być spożywany na zimno. Podgrzewanie go do wysokiej temperatury powoduje, że niszczone są w nim prozdrowotne składniki.
Jeżeli chcesz upiec słodkie ciasto bez dodatku białego cukru, użyj substancji z grupy alkoholi cukrowych. Chociaż nazwa może być myląca, „alkohole cukrowe” nie mają nic wspólnego z koktajlami, to naturalne substancje słodzące, które smakują podobnie jak cukier, ale mają znacznie mniej kalorii. Wśród tej grupy substancji znajdziesz sorbitol, izomalt, maltitol, mannitol, ksylitol i erytrytol.
W formie wygodnych kryształów, które z powodzeniem zastąpią cukier w wypiekach, masz do dyspozycji dwie ostatnie propozycje i to one szturmem zdobyły rynek zdrowej żywności. Mowa o ksylitolu i erytrytolu. Którą wybrać i czym różnią się od siebie? Już odpowiadamy!
Ksylitol i erytrytol zdobyły swoją popularność dzięki zmniejszonej kaloryczności, co sprawia, że znajdują zastosowanie na diecie redukcyjnej i wśród diabetyków. Nie tylko kwestia kaloryczności jest tu istotna. Jeszcze większe znaczenie ma niski indeks glikemiczny obu substancji – ani ksylitol, ani erytrytol nie powodują wzrostu poziomu glukozy we krwi. Alkohole cukrowe doceniają również dentyści. Badania wskazują, że zastąpienie sacharozy ksylitolem lub erytrytolem może znacznie zmniejszyć częstość występowania próchnicy.
Co je zatem różni? Przede wszystkim kaloryczność. Ksylitol ma około 40% mniej kalorii w porównaniu do cukru, co oznacza, że dostarcza około 10 kalorii w 1 łyżeczce. Z kolei 1 gram erytrytolu to około 0,2 kcal, a więc mniej niż jedna kaloria, co często przyjmuje się za 0.
Co więc wybrać? Obie to w pełni naturalne substancje, które występują w owocach. Z naszych obserwacji wynika, że do pieczenia lepiej sprawdza się erytrytol. Ciasta przygotowane z dodatkiem tej substancji są wyjątkowo niskokaloryczna. Do słodzenia herbaty lub deserów wybierz ksylitol – naszym zdaniem ma nieco lepszy smak. Nie pozostaje Ci nic innego jak zaopatrzyć się w oba zamienniki cukru. Szukaj ich na półkach Takie Zdrowe pod marką ReVito.
Monika Krauz – Kędzierska, Dietetyk Takie Zdrowe