Zdrowy blog

Kategorie:
Zdrowe przepisy
Zdrowe artykuły
Zdrowy weekend
Daria Ładocha
Powrót do zdrowego bloga

Vege lody dla małych Smakoszy
Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

Takie zdrowe dodatki na grilla
Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla
Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...

Bezglutenowy tort
Ostatnio pisaliśmy o celiakii i produktach które należy ograniczać na diecie bezglutenowej. Dziś z kolei przepis na deser dla tych, którzy muszą wykluczyć ze swojej diety pszenicę, żyto, jęczmień i owies – ale nie tylko! Nikt nie oprze się malinowemu tortowi z...

Hit instagrama – bezglutenowe tosty francuskie
Kromki pieczywa maczane w jajku z roztrzepanym z mlekiem i smażone z obu stron – to nic innego jak tosty francuskie, czyli hit Internetu ostatnich miesięcy. Można je przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. W Polsce powszechnie na tosty francuskie mówi się chleb...

Wege obiad i deser na bazie ciecierzycy
Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla...

Majowy wege grill
Zaczęło się! Majówka, czyli ogólnopolski miesiąc grillowania, właśnie się zaczęła. Wegetarianie, a szczególnie weganie, jak co sezon słyszą te same pytanie: „Jest na stole coś dla ciebie, skoro nie jesz mięsa?”. No właśnie, co na ruszt mogą wrzucić wegetarianie? Coraz...

Aloesowy koktajl pełen superfoods
Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to superfood wywodzący się z Ameryki Południowej. Małe, czarne nasionka charakteryzują się bardzo wysoką zawartością składników odżywczych, między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i wapnia, co niesie za sobą...

Takie zdrowe dania wielkanocne!
TRADYCYJNY WIELKANOCNY ŻUREK Do przygotowania prawdziwego żuru potrzebny Ci będzie zakwas! Jak zobaczysz jakie to proste, to z pewnością nigdy więcej nie kupisz gotowego zakwasu. Lećcie po dobrą mąkę, bo musicie go wykonać tydzień przed Wielkanocą! Składniki zakwasu:...

Włoski smak zamknięty w butelce passaty
Smaki Włoch bardzo łatwo jest przenieść do dowolnego regionu świata – a to dlatego, że składniki używane do przygotowania potraw we włoskim stylu są bardzo proste i powszechnie dostępne. Dzisiaj proponujemy lasagne na bazie passaty. Nawet poza sezonem na świeże...

Najszybsze ciasto świata
Bezglutenowe ciasto w 30 minut? - Pewnie! Goście zadzwonili, że będą za pół godziny, a Ty nie masz nic słodkiego do kawy? Nic nie szkodzi! W 30 minut zrobisz pyszne brownie, które zasmakuje każdemu. Brownie to mocno kakaowy i jednocześnie rozpływający się w ustach...

Zupa soczewicowa z pomidorami
Soczewica idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Najpowszechniejszymi z nich są zupy. Dzisiaj proponujemy zupę z soczewicą i pomidorami na lekki i jednocześnie pełnowartościowy obiad. Soczewica wzbogaci naszą dietę w białko roślinne oraz błonnik. Korzystne...