To przepis dla tych, którzy swoje jesienne wieczory lubią spędzać w domowym zaciszu.
Ciepły ryżowy pudding to propozycja, która sprawdzi się przy towarzystwie kubka ulubionego, ciepłego napoju. Może od ostatniego wpisu jest to ROZGRZEWAJĄCY NAPAR Z IMBIRU?
Wychodź spod koca i maszeruj do kuchni! Czas przygotować rozgrzewającą kolację.
Korzenny, ryżowy Puding.
Czego będziesz potrzebować?
Składniki na około 5 porcji:
• 200g Ekologicznego ryż brązowy długo ziarnisty Bio Life
• 700ml Ekologicznego napoju sojowego Biozen (może być to również napój owsiany)
• 20 g ksylitolu Look Food
• 80 g Ekologiczene Daktyle Bio Life (około 15 sztuk)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
• 1 łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżo zmielonego)
• ½ łyżeczki cynamon „Ten Smak”
• ¼ – ½ łyżeczki imbiru „Ten Smak’
• ¼ gałki muszkatołowej „Ten Smak”
• szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
Ekologiczny ryż brązowy przesyp do garnka. Zalej wodą (500ml) dodając szczyptę soli. Gotuj ryż na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Po ugotowaniu ryżu, dodaj mleko sojowe, ekstrakt wanilii i przyprawy. Doprowadź mieszankę do wrzenia na kilka sekund, a następnie gotuj ją na małym ogniu (ponownie pod przykryciem) przez 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec dodaj posiekane daktyle. Gotuj jeszcze przez chwilę do czasu wyparowania wody ciągle mieszając. Pudding idealne smakuje, gdy jest w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzonej.