Taki zdrowy weekend superfoods

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”0px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”||-35px|||”]

Jak weekend to tylko taki zdrowy! Bohaterami tego tygodnia będą produkty określane mianem Superfoods! Zastanawiałeś się kiedyś czym właściwie są „Superfoods”? Pod tą nazwą kryje się super żywność, która szturmem zdobyła zarówno rynek zdrowej żywności, jak i serca amatorów nowoczesnej kuchni. Termin superfoods odnosi się do produktów nieprzetworzonych, naturalnych, obfitujących w witaminy, składniki mineralne i najróżniejsze antyoksydanty. Można powiedzieć, że to żywność nowej generacji bogata odżywczo, która w magiczny sposób wspomaga nasze zdrowe!

SOBOTA

Śniadanie: Złota owsianka z kurkumą. Przepis na to nietypowe śniadanie znajdziecie tutaj!

Drugie śniadanie: Koktajl odżywczy

Zmiksuj: Gruszkę, sok jabłkowy, szpinak i 1 łyżkę nasion błonnika witalnego

Obiad: Gulasz Curry

Podwieczorek: Kokosowy pudding chia z mango

Do stworzenia dwóch porcji deseru potrzebujesz:

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 słoiczek musu mango-kokos
  • 1 owoc mango

Sposób wykonania:

W miseczce wymieszaj jogurt, mleko, nasiona chia i syrop, a następnie odstaw do zagęszczenia, najlepiej na całą noc. Mus z mango umieść w naczyniach, a na wierz wyłóż pudding. Udekoruj cząstkami mango i deser gotowy!

Kolacja: Pełnoziarniste tortille z papryką, łososiem, roszponką i paprykarzem z kaszy jaglanej

NIEDZIELA

Śniadanie: Jogurt naturalny z musli i miechunką peruwiańską

Drugie śniadanie: Smoothie bowl

Zmiksuj: 1 szklankę mrożonych owoców leśnych, 1 banana, 1 łyżkę owoców maqui, 2 łyżki kremu kokosowo-orzechowego i 50 ml soku z buraka.

Obiad: Burgery buraczane w pełnoziarnistej bułce z sałatą, pomidorem i kiszonym ogórkiem

Składniki:

  • 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 buraki
  • 2 jajka
  • cebula czerwona
  • łyżka mąki orkiszowej
  • sól himalajska
  • pierz

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Buraki ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce. Cebulkę drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami, a z powstałej masy uformuj kotlety. Smaż z obu stron do momentu zarumienienia na oleju rzepakowym.

Podwieczorek: Chipsy kokosowe Wasabi

Kolacja: Sałatka z komosą ryżową, brokułami, czerwoną papryką, czerwoną fasolą posypana żółtym serem i polana oliwą z oliwek.

Taka zdrowa lista zakupów:

Kurkuma Ten Smak

Błonnik witalny – babka płesznik 80% + babka jajowata 20% Purella Superfoods

Gulasz Mix wegańskie Curry Cultured Foods

Nasiona Chia BIO Naura

Krem owocowy mango-kokos BIO Rudolfs

Paprykarz z kaszą jaglaną wegański BIO Naura

Super Musli Energia Purella Superfoods

Jagody Maqui BIO. Purella Superfoods

Krem orzechowy Coconut Be Raw

Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 BIO Naura

Sól himalajska drobna jodowana Intenson

Chipsy kokosowe Wasabi Crispconut

Quinoa czerwona BIO BioLife

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *