Focaccia – pieczywo prosto z Włoch

sty 27, 2021

Focaccia to znana potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będący doskonałą przystawką, bazą pysznych kanapek, a niegdyś podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego przysmaku. Zawsze jednak tradycyjna focaccia posypana jest gruboziarnistą solą i wręcz pływa w aromatycznej oliwie i ziołach.

Klasyczna focaccia wytwarzana jest z jasnej, pszennej mąki o typie 500. Zastanawialiśmy się jak sprawić, żeby focaccia była jeszcze zdrowsza i postanowiliśmy nieco namieszać ze składem. Zamieniliśmy zwykłą mąkę na razową! Tak właśnie powstał przepis idealny na taką zdrową focaccię, której bazą jest pełnoziarnista mąka pszenna.

Składniki potrzebne do wykonania pieczywa:

  • 500g ekologicznej mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 Naura
  • saszetka suchych drożdży (8g)
  • 400ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży rozmaryn
  • Gruboziarnista sól

Sposób wykonania:

  1. Do misy przesiej mąkę, następnie dodaj drożdże, sól, oliwę z oliwek, a na koniec lekko ciepłą wodę. Wszystko razem wymieszaj za pomocą dłoni lub drewnianej łyżki.
  2. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Pamiętaj, żeby je szczelnie przykryć i postawić w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą dużej formy i ponownie zostaw na godzinę przykryte ściereczką.
  4. Teraz pora na dodatki. Zrób w cieście zagłębienia końcem łyżki i powkładaj w nie gałązki rozmarynu. Na koniec wszystko posyp gruboziarnistą solą i skropl jeszcze raz oliwą z oliwek.
  5. Piekarnik nastaw na 200°C i piecz ciasto 25 minut!

Wskazówki:

Mąkę razową możesz zastąpić tradycyjną. My jednak polecamy Ci spróbować wersji pełnoziarnistej – zapewniamy, że będziesz zachwycony.

Zamiast rozmarynu możesz użyć oliwek, suszonych pomidorów lub pomidorków koktajlowych.

polecane

Vege lody dla małych Smakoszy

Vege lody dla małych Smakoszy

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...