Focaccia – pieczywo prosto z Włoch

sty 27, 2021

Focaccia to znana potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będący doskonałą przystawką, bazą pysznych kanapek, a niegdyś podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego przysmaku. Zawsze jednak tradycyjna focaccia posypana jest gruboziarnistą solą i wręcz pływa w aromatycznej oliwie i ziołach.

Klasyczna focaccia wytwarzana jest z jasnej, pszennej mąki o typie 500. Zastanawialiśmy się jak sprawić, żeby focaccia była jeszcze zdrowsza i postanowiliśmy nieco namieszać ze składem. Zamieniliśmy zwykłą mąkę na razową! Tak właśnie powstał przepis idealny na taką zdrową focaccię, której bazą jest pełnoziarnista mąka pszenna.

Składniki potrzebne do wykonania pieczywa:

  • 500g ekologicznej mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 Naura
  • saszetka suchych drożdży (8g)
  • 400ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży rozmaryn
  • Gruboziarnista sól

Sposób wykonania:

  1. Do misy przesiej mąkę, następnie dodaj drożdże, sól, oliwę z oliwek, a na koniec lekko ciepłą wodę. Wszystko razem wymieszaj za pomocą dłoni lub drewnianej łyżki.
  2. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Pamiętaj, żeby je szczelnie przykryć i postawić w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą dużej formy i ponownie zostaw na godzinę przykryte ściereczką.
  4. Teraz pora na dodatki. Zrób w cieście zagłębienia końcem łyżki i powkładaj w nie gałązki rozmarynu. Na koniec wszystko posyp gruboziarnistą solą i skropl jeszcze raz oliwą z oliwek.
  5. Piekarnik nastaw na 200°C i piecz ciasto 25 minut!

Wskazówki:

Mąkę razową możesz zastąpić tradycyjną. My jednak polecamy Ci spróbować wersji pełnoziarnistej – zapewniamy, że będziesz zachwycony.

Zamiast rozmarynu możesz użyć oliwek, suszonych pomidorów lub pomidorków koktajlowych.

polecane

3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

Jesteś w natłoku obowiązków i nie masz czasu na pełnowartościowe drugie śniadanie w pracy, szkole lub na uczelni? Czy dodatkowo dokucza Ci nietolerancja glutenu, a może od dziecka jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej? Niezależnie od tego z jakich powodów unikasz...

Kolorowe tortille na szybki obiad

Kolorowe tortille na szybki obiad

Wracasz zmęczony po ciężkim dniu do domu i chciałbyś coś przekąsić? Wszyscy to znamy – po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, odebrać dzieci, zrobić szybkie porządki i w końcu ugotować obiad dla całej rodziny! W momencie, w którym każda minuta jest na wagę złota...

Przekąski na ostatni piknik lata

Przekąski na ostatni piknik lata

Zawsze trochę nam szkoda żegnać się z latem i wakacjami, szczególnie że są takie krótkie! Zbliża się ostatni weekend tego lata pogoda nam dopisuje, więc pora na ostatni w tym sezonie piknik! Warto zadbać o odpowiednie okoliczności i sprawić, żeby to pożegnanie lata...