Focaccia to znana potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będący doskonałą przystawką, bazą pysznych kanapek, a niegdyś podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego przysmaku. Zawsze jednak tradycyjna focaccia posypana jest gruboziarnistą solą i wręcz pływa w aromatycznej oliwie i ziołach.
Klasyczna focaccia wytwarzana jest z jasnej, pszennej mąki o typie 500. Zastanawialiśmy się jak sprawić, żeby focaccia była jeszcze zdrowsza i postanowiliśmy nieco namieszać ze składem. Zamieniliśmy zwykłą mąkę na razową! Tak właśnie powstał przepis idealny na taką zdrową focaccię, której bazą jest pełnoziarnista mąka pszenna.
Składniki potrzebne do wykonania pieczywa:
- 500g ekologicznej mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 Naura
- saszetka suchych drożdży (8g)
- 400ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Świeży rozmaryn
- Gruboziarnista sól
Sposób wykonania:
- Do misy przesiej mąkę, następnie dodaj drożdże, sól, oliwę z oliwek, a na koniec lekko ciepłą wodę. Wszystko razem wymieszaj za pomocą dłoni lub drewnianej łyżki.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Pamiętaj, żeby je szczelnie przykryć i postawić w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą dużej formy i ponownie zostaw na godzinę przykryte ściereczką.
- Teraz pora na dodatki. Zrób w cieście zagłębienia końcem łyżki i powkładaj w nie gałązki rozmarynu. Na koniec wszystko posyp gruboziarnistą solą i skropl jeszcze raz oliwą z oliwek.
- Piekarnik nastaw na 200°C i piecz ciasto 25 minut!
Wskazówki:
Mąkę razową możesz zastąpić tradycyjną. My jednak polecamy Ci spróbować wersji pełnoziarnistej – zapewniamy, że będziesz zachwycony.
Zamiast rozmarynu możesz użyć oliwek, suszonych pomidorów lub pomidorków koktajlowych.