Pora na szkolny klasyk, czyli batony zbożowe! Są piękne, pyszne, naładowane zdrowymi składnikami i w sam raz nadadzą się do świętowania początku roku szkolnego. Wygodne, niewielkie batoniki na dwa gryzy bez problemu zapakujesz też na weekendową wycieczkę za miasto. Do tego kilka jesiennych owoców i można wejść zdrowo w nowy sezon. Czas urozmaicić nieco szkolny lunchbox i wprowadzić do niego nieco świeżości. Już wiesz jakie są najlepsze gotowe smakołyki, które warto wsunąć uczniom do szkolnego plecaka, to teraz pora na domowe wypieki. Przedstawiamy uniwersalny przepis na batoniki owsiane, które są tak pyszne i chrupkie, że rozgoszczą się w Twoim szkolnym lunchbozie na dobre!
Składniki na 12 batoników:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich Naura
- 100 g posiekanych orzechów, np. laskowych, ziemnych, włoskich
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika, sezamu lub pestek dyni
- 150 g jasnego syropu z agawy reVito
- 75 g masła orzechowego
- 2 łyżki siemienia lnianego reVito
- ½ szklanki rodzynek lub żurawiny
Płatki owsiane, ziarna i orzechy podpraż na patelni przez 2-3 minuty. W małym rondelku podgrzej syrop i masło orzechowe. Połącz obie mikstury i przełóż na formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Masa powinna być solidnie ubita, żeby batoniki podczas krojenia się nie rozpadły.
Zdrowa wskazówka!
Płatki owsiane możesz zamienić na jaglane, lub pomieszać oba rodzaje! Możesz zaszaleć ze składnikami i zamiast siemienia lnianego dosyp czarnuszkę, chię lub wzmocnij smak płatkami drożdżowymi.