Ciasto bez mąki, a w dodatku z fasoli? Pomyślisz: to nie może się udać… A jednak łamiemy wszelkie, znane Ci zasady i serwujemy ciasto bez mąki, bez cukru, naładowane błonnikiem po same brzegi! Fasolka gra tutaj kluczową rolę – pełni funkcję mąki i sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste. Jakby tego było mało, wzbogaciliśmy recepturę o masło orzechowe, które doda smaku i nawilży ciasto! Zapewniamy, że ten przepis zrewolucjonizuje Twoją kuchnię i dotychczasowe podejście do pieczenia.
Do przygotowania naszego deseru potrzebujesz:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 banany
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 słoiczek masła orzechowego 100% Primavika
Ciasto wykonasz w 5 minut!
Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła orzechowego, zmiksuj na gładki krem. Powstałą masę przelej do niewielkiej kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na gotowej masie zrób kleksy z masła orzechowego i wstaw do piekarnika. Ciasto piecz w piecu nagrzanym do 180 °C przez 40 minut.
Zdrowa wskazówka
Masz tylko jedną puszkę fasoli, a koniecznie chcesz wypróbować nasz przepis? Nic straconego! Użyj tylko połowy składników i piecz ciasto w formie na keks przez 30 minut. Uzyskasz ten sam efekt!