Ciasto z fasoli? A jakie dobre!

mar 12, 2021

Ciasto bez mąki, a w dodatku z fasoli? Pomyślisz: to nie może się udać… A jednak łamiemy wszelkie, znane Ci zasady i serwujemy ciasto bez mąki, bez cukru, naładowane błonnikiem po same brzegi! Fasolka gra tutaj kluczową rolę – pełni funkcję mąki i sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste. Jakby tego było mało, wzbogaciliśmy recepturę o masło orzechowe, które doda smaku i nawilży ciasto! Zapewniamy, że ten przepis zrewolucjonizuje Twoją kuchnię i dotychczasowe podejście do pieczenia.  

Do przygotowania naszego deseru potrzebujesz:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 banany
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 słoiczek masła orzechowego 100% Primavika

Ciasto wykonasz w 5 minut!

Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła orzechowego, zmiksuj na gładki krem. Powstałą masę przelej do niewielkiej kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na gotowej masie zrób kleksy z masła orzechowego i wstaw do piekarnika. Ciasto piecz w piecu nagrzanym do 180 °C przez 40 minut.

Zdrowa wskazówka

Masz tylko jedną puszkę fasoli, a koniecznie chcesz wypróbować nasz przepis? Nic straconego! Użyj tylko połowy składników i piecz ciasto w formie na keks przez 30 minut. Uzyskasz ten sam efekt!

polecane

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla

Sposób na tofu z grilla

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...