Desery bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia
Szybki deser, z kilku składników, legalny (bo bez dodatku cukru), bez glutenu i bez pieczenia? Oto nasze propozycje – zadowolą każdego łasucha. Jest coś dla fanów owoców, dla wielbicieli budyniów i kokosowych maniaków. Cukier zastępujemy erytrytolem, który jest bezkalorycznym słodzikiem. W przepisach nie używamy mąki, dzięki czemu desery są naturalnie bezglutenowe. W celu przyspieszenia wykonania smakołyków, rezygnujemy z pieczenia. Do przyrządzenia każdego z deserów potrzebujemy wyłącznie 4 składników. Smacznego!
Owocowe ciasto z lodówki
Jedna porcja tego ciasta ma mniej niż 30 kcal! Niskokaloryczny deser, a zaspokoi ochotę na słodkie.
- 2 x BIO galaretka truskawkowa bez dodatku cukru Naura
- 400 ml napoju roślinnego bez dodatku cukru (np. migdałowe)
- 3 garści mrożonych malin
- 2 łyżki erytrytolu Revito
Galaretki rozpuszczamy w 100 ml przegotowanej, gorącej wody. Łączymy w wysokim naczyniu z napojem roślinnym, mieszamy. Przelewamy do silikonowej foremki, wrzucamy mrożone owoce, mieszamy i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Ciasto wyciągamy z foremki i kroimy w plastry.
Kakaowy budyń chia
Budyń sprawdzi się zarówno jako deser, ale można go również zjeść na śniadanie. 4 składniki i gotowe!
- 500 ml napoju roślinnego (np. owsiane)
- 4 łyżki nasion chia Revito
- 2 łyżki erytrytolu Revito
- 2 łyżki kakao naturalnego
Nasiona chia wsypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy napojem roślinnym, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia do lodówki na około 4 godziny. W tym czasie warto kilka razy przemieszać nasiona, aby nie powstały grudki. Dodajemy kakao i blendujemy na gładki krem. Przelewamy do pucharków. Podajemy z masłem orzechowym i owocami jagodowymi, np. borówkami.
Kokosowa rolada budyniowa
Błyskawiczna rolada o obniżonej zawartości cukru. Jeden kawałek rolady to około 60 kcal.
- 2x BIO budyń o smaku waniliowym z wanilią Bourbon bez dodatku cukru Naura
- 500 ml napoju roślinnego bez dodatku cukru (np. kokosowe)
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki erytrytolu Revito
Gotujemy 400 ml napoju roślinnego. Budynie (proszek) mieszamy w szklance ze 100 ml reszty napoju. Przelewamy do ciepłego napoju i gotujemy stale mieszając na niewielkiej mocy do uzyskania gęstej masy. Studzimy by się nie oparzyć. Na blacie kładziemy prostokątny kawałek papieru do pieczenia. Wysypujemy połowę ilości wiórków kokosowych, wykładamy gęstą budyniową masę, posypujemy wiórkami i zawijamy jak roladę wykorzystując papier do pieczenia. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Roladę kroimy w poprzek na kawałki.