Co kryje w sobie dynia hokkaido?
Dynia to sezonowe warzywo, spożywane głównie jesienią i kojarzące się nam najbardziej właśnie z tą porą roku. Zapewne ze względu na Halloween obchodzone w niektórych krajach, kiedy to wydrążonymi i podświetlonymi dyniami dekoruje się domy i ogrody. Z pozostałego po wydrążeniu miąższu możemy przygotować rozgrzewającą zupę krem, a pestkami posypać sałatkę. Japońska odmiana dyni, hokkaido, to świetne źródło beta-karotenu, pochodnej witaminy A, który wpływa na stan naszej skóry, jej koloryt oraz prawidłowy proces widzenia.
Dynia hokkaido w liczbach
W ostatnim czasie obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania uprawą dyni. Przyczyną tego jest z pewnością łatwość jej uprawy, dobra jakość miąższu, a także wysoka wydajność plonów. Owoce dyni osiągają rekordowe rozmiary, nawet do ponad 800 kg! Standardowo jednak ma ona dosyć niską masę, 2-3 kg.
Skąd pochodzi dynia hokkaido?
Prozdrowotne właściwości dyni poznano i wykorzystywano już od wieków. Pierwsze wzmianki na jej temat odnaleziono na terenie obecnego Meksyku. Pochodzą z około 7000 r p.n.e. Rdzenni Indianie uważają dynię za świętą roślinę. To warzywo do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb, ale na ten moment roślina ta pospolicie występuje również na całym świecie. Uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej i Północnej, Europie i Azji.
Działanie prozdrowotne dyni hokkaido
Dynia hokkaido ma prozdrowotny charakter. Zarówno miąższ, jak i pestki japońskiej odmiany dyni mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych w płucach. Wśród nałogowych palaczy jedzących znaczne ilości dyni, ryzyko wystąpienia raka płuc jest niemalże dwa razy niższe niż u palaczy niespożywających tych warzyw. Dynia hokkaido, jako znakomite źródło potasu, jest uznawana za warzywo wspomagające utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, pracy mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. Z kolei zawarta w niej witamina A doskonale wpływa na wzrok i spowalnia procesy starzenia się. Wystarczy zjeść zaledwie 100 g dyni hokkaido, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To właśnie pomarańczowy barwnik, którym odznaczają się dynie odmiany hokkaido, dostarcza beta-karotenu. Dodatkowo wymienia się następujące prozdrowotne działanie dyni hokkaido:
- obniżające poziom cukru we krwi,
- zmniejszające stężenie lipidów w surowicy krwi,
- obniżające poziom cholesterolu we krwi,
- antydrobnoustrojowe,
- antyutleniające,
- antynowotworowe,
- stymulujące odporność,
- zwiększające wydalanie moczu,
- detoksykujące.
Dynia hokkaido i jej bogate wartości odżywcze
Każdy gatunek czy odmiana dyni ma inne wartości odżywcze. Miąższ dyni hokkaido zawiera:
- błonnik pokarmowy,
- białko roślinne,
- witaminy A (beta-karoten), C i E,
- witaminy z grupy B,
- składniki mineralne: wapń, magnez, potas, selen, cynk,
- polifenole,
- fitosterole,
- inozytol.
Pestki dyni – skarbnica cynku
Mówiąc o dyni, nie możemy zapomnieć o tym, co kryje się w niej oprócz miąższu – o jej pestkach. To w nich ukryty jest życiodajny składnik – cynk. Chociaż pewne jego ilości zawarte są również w miąższu dyni, najlepiej przyswajalny jest właśnie w postaci pestek. Zawierają jego znaczne ilości, bo aż do 20 mg w 100 g pestek. O odpowiednią podaż cynku powinniśmy dbać wszyscy, ale szczególnie powinni skupić się na tym panowie. Pestki dyni, dzięki temu że są źródłem cynku, zapobiegają zapaleniu i przerostowi prostaty oraz wspierają męską płodność – uczestniczą w procesie powstawania i dojrzewania plemników, a także wspierają ich ruchliwość.
Pestki dyni mają długą historię w lecznictwie naturalnym i chociaż nie jest to oczywiste, w praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ. Pestki składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, tak ważne dla naszego zdrowia. Kupując pestki dyni upewnijmy się natomiast, że nie zostały sprowadzone z Chin. Warto wybierać te z lokalnego źródła i niełuskane. Pestki dyni najłatwiej jest dodać do owsianki, sałatki lub przyrządzić z nich pesto. Można też spożywać je osobno, jako samodzielną przekąskę, na przykład po uprażeniu.
Dynia hokkaido – zastosowanie w kuchni
Dynia hokkaido cechuje się szerokim zastosowaniem w kuchni. Z tej odmiany dyni można przyrządzić:
- dżemy,
- przeciery,
- aromatyczną zupę krem,
- gulasze z dodatkiem mięs,
- placki,
- ciasta i ciastka,
- puree.
Jak widać, można ją wykorzystywać zarówno do dań na słono, jak i na słodko, co stanowi dodatkowy atut. Przygotowujmy ją do podania na stole stosując gotowanie, pieczenie, grillowanie, smażenie i duszenie. Podczas gotowania dynia nie rozpada się, co pozwala przygotować dania, w których znajdą się całe jej kawałki.
Dynię podaje się dzieciom już od najmłodszych lat (po 6. miesiącu życia), podczas rozszerzania diety. Niskokaloryczny miąższ dyni (zawiera zaledwie 33 kcal/100 g) można włączyć również do diety osób redukujących masę ciała.
Wybierając dynię kierujmy się jej barwą – postawić należy na te pomarańczowe, czyli najbardziej dojrzałe. Dynię hokkaido przechowujmy w suchym i przewiewnym miejscu (np. w spiżarni) maksymalnie 6 miesięcy. Ogromną jej zaletą jest to, że można ją spożywać wraz ze skórką, zachowując przy tym wiele jej cennych wartości odżywczych.
Dynia hokkaido – podsumowanie
Spożywanie dyni hokkaido wiąże się z wieloma pozytywnymi aspektami zdrowotnymi oraz dobrym wpływem na kondycję organizmu. Z tego względu zaleca się jej spożywanie zarówno w celach urozmaicenia diety, ale także jako środek zapobiegający wielu dolegliwościom. Dynia hokkaido może stanowić doskonały dodatek do przygotowywanych dań, ich wykończenie, ale również zajmować w nich główne miejsce.