Zbliża się najstraszniejsza i jednocześnie najsłodsza noc w roku – Halloween. Czas pobudzić swoją wyobraźnię i pomyśleć o halloweenowych smakołykach, które będziecie mogli pałaszować z całą rodziną w domowym zaciszu. Proponujemy Wam słodkie, ale także lekko słone ciasteczka orzechowe – Spider Cookies! W odróżnieniu od wielu smakołyków na Halloween, ciasteczka są bardziej słodkie niż straszne – idealne na świętowanie z najmłodszymi domownikami.
Proponowane przez nas zabawne łakocie w kształcie pająka nie są trudne do zrobienia, a podstawą są zdrowe ciasteczka pełnoziarniste. W połączeniu z „malinowymi pająkami” stworzą zdrowy początek każdej halloweenowej uczty.
Ciasteczka „pajączki” z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 szklanka ksylitolu Biolife
- 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego 100% Active Primavika
- 1/2 szklanki miękkiego masła, a dla wegan à oleju kokosowego rafinowanego Bio Food
- 1 jajko lub 1 Veegs Cultured Foods
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej Biolife
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dekoracja:
- Czekoladowe kulki – proponujemy malinę liofilizowaną w czekoladzie Super Fudgio
- Roztopiona czekolada, np. czekolada Choc Stars
Sposób przygotowania:
- W dużej misce za pomocą miksera ubij ksylitol z kremem kokosowym, masłem (olejem) i jajkiem na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj mąkę oraz sodę i kontynuuj ubijanie przez 5 minut.
- Gotową masę podziel na kuleczki o średnicy dwóch centymetrów. Lekko rozpłaszczone umieść na formie wyłożonej pergaminem. Na koniec użyj małej łyżeczki i zrób z jej pomocą w każdym ciasteczku niewielkie wgłębienie – to w nim będziemy układać pajączki.
- Piecz 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C, do momentu aż brzegi będą brązowe. Ciasteczka przed dekoracją należy ostudzić.
- Przygotuj polewę. Czekoladę z 2 łyżkami wody lub mleka rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.
- Do wgłębienia ciasteczka wlej odrobinę czekolady i rozciągnij tak, aby powstały nogi pająka (pamiętaj, że ma ich aż 8!). W tym celu możesz wykorzystać również rękaw kucharski. Na jeszcze ciepłą czekoladę połóż malinę w czekoladzie – tak utworzysz pająka. Chcesz, żeby miał oczka? W tym celu możesz wykorzystać gotowe ozdoby cukiernicze, masę cukrową lub roztopioną białą czekoladę!
Smacznego Halloween!