Halloweenowe ciasteczka last minute!

paź 28, 2020

Zbliża się najstraszniejsza i jednocześnie najsłodsza noc w roku – Halloween. Czas pobudzić swoją wyobraźnię i pomyśleć o halloweenowych smakołykach, które będziecie mogli pałaszować z całą rodziną w domowym zaciszu. Proponujemy Wam słodkie, ale także lekko słone ciasteczka orzechowe –  Spider Cookies! W odróżnieniu od wielu smakołyków na Halloween, ciasteczka są bardziej słodkie niż straszne – idealne na świętowanie z najmłodszymi domownikami.

Proponowane przez nas zabawne łakocie w kształcie pająka nie są trudne do zrobienia, a podstawą są zdrowe ciasteczka pełnoziarniste. W połączeniu z „malinowymi pająkami” stworzą zdrowy początek każdej halloweenowej uczty.

Ciasteczka „pajączki” z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 szklanka ksylitolu Biolife
  • 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego 100% Active Primavika
  • 1/2 szklanki miękkiego masła, a dla wegan à oleju kokosowego rafinowanego Bio Food
  • 1 jajko lub 1 Veegs Cultured Foods
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej Biolife
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dekoracja:

  • Czekoladowe kulki – proponujemy malinę liofilizowaną w czekoladzie Super Fudgio
  • Roztopiona czekolada, np. czekolada Choc Stars

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce za pomocą miksera ubij ksylitol z kremem kokosowym, masłem (olejem) i jajkiem na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj mąkę oraz sodę i kontynuuj ubijanie przez 5 minut.
  2. Gotową masę podziel na kuleczki o średnicy dwóch centymetrów. Lekko rozpłaszczone umieść na formie wyłożonej pergaminem. Na koniec użyj małej łyżeczki i zrób z jej pomocą w każdym ciasteczku niewielkie wgłębienie – to w nim będziemy układać pajączki.
  3. Piecz 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C, do momentu aż brzegi będą brązowe. Ciasteczka przed dekoracją należy ostudzić.
  4. Przygotuj polewę. Czekoladę z 2 łyżkami wody lub mleka rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.
  5. Do wgłębienia ciasteczka wlej odrobinę czekolady i rozciągnij tak, aby powstały nogi pająka (pamiętaj, że ma ich aż 8!). W tym celu możesz wykorzystać również rękaw kucharski. Na jeszcze ciepłą czekoladę połóż malinę w czekoladzie – tak utworzysz pająka. Chcesz, żeby miał oczka? W tym celu możesz wykorzystać gotowe ozdoby cukiernicze, masę cukrową lub roztopioną białą czekoladę!

Smacznego Halloween! ????

polecane

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...

Rozgrzewające jesienne herbaty

Rozgrzewające jesienne herbaty

Jak przetrwać jesienne załamanie pogody i pierwsze przymrozki, a w dodatku z lekką chandrą związaną z najkrótszymi dniami w roku? Mamy na to idealne rozwiązanie! Ulubiony kubek wypełniony po brzegi gorącą, aromatyczną herbatą. Taki złocisty napar momentalnie Cię...

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację...