Jak ugryźć baobab?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”24px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Baobab kojarzy nam się przede wszystkim z powieścią „W pustyni i w puszczy” i afrykańską sawanną. Myśląc o baobabie, widzimy ogromne drzewa rosnące jakby do góry nogami – rozłożyste konary do złudzenia przypominają bowiem korzenie. Co taka roślina ma wspólnego z jedzeniem? Okazuje się, że ten afrykański symbol rodzi bardzo zdrowe i smaczne owoce.

Świeże owoce wypełnia biały i lekko kwaśny miąższ, który w mocno dojrzałych owocach ulega naturalnemu odwodnieniu, stając się sypki jak puder. W takiej formie służy jako dodatek do deserów i kaszy. Owoce baobabu wykorzystywane są powszechnie przez mieszkańców Afryki, również w celach leczniczych. Baobab śmiało możemy zaliczyć do grona – Superfoods, czyli najzdrowszych roślin na świecie. Odwodniony miąższ jest doskonałym źródłem witaminy C. Z kolei ilość wapnia w baobabie czyni z niego wartościowy element diety osób, które nie spożywają mleka i nabiału. Cennym składnikiem występującym w baobabie są również węglowodany złożone w tym takie, które spełniają funkcje prebiotyku. Prebiotyki to substancje, które pobudzają rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej.

W Polsce owoc baobabu dostępny jest w postaci wysuszonego, sproszkowanego owocu i w takiej formie może być szeroko wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Aromatyczny owoc o słodkim, lekko cierpkim smaku zbliżonym do cytrusów, doskonale komponuje się jako składnik deserów. Ze względu na swoją pudrową konsystencję świetnie sprawdza się w postaci dodatku do napojów, koktajli, puddingów chia, owsianek, jogurtów i lodów. Lokalne społeczności często rozdrabniają miąższ baobabu w moździerzach i łączą z go wodą, tworząc orzeźwiający, kwaskowaty sok.

My wychodzimy dziś poza ramy klasycznego zastosowania baobabu i użyjemy go jako składnika bananowych omletów!

Do przygotowania śniadaniowej porcji omletów bananowych potrzebne Ci będą:

  • dwa jajka
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka Baobabu BIO. Prebiotyk. Wapń + Witamina C Purella

    [/et_pb_text][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2020/11/omlet_baobab_takie_zdrowe4.jpg” title_text=”omlet_baobab_takie_zdrowe4″ _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default” width=”58%” max_width=”93%” module_alignment=”center”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default”]

    Wykonanie jest wyjątkowo proste. Wszystkie składniki musisz zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Omleciki smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron. Powstałe placuszki podawaj z sezonowymi owocami.

    Zauważ, że w recepturze nie ma cukru! Cała słodycz płynie z banana i baobabu. Te dwa składniki wyjątkowo dobrze współgrają ze sobą. Takie omlety to idealne weekendowe śniadanie dla Ciebie i Twojej rodziny. Raz wypróbowane wejdą do Twojego życia na dobre!

    Uwaga: Jeżeli masz dużą rodzinę to pamiętaj o zwiększeniu porcji w przepisie ????  

      [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *