Jak ugryźć baobab?

lis 27, 2020

Baobab kojarzy nam się przede wszystkim z powieścią „W pustyni i w puszczy” i afrykańską sawanną. Myśląc o baobabie, widzimy ogromne drzewa rosnące jakby do góry nogami – rozłożyste konary do złudzenia przypominają bowiem korzenie. Co taka roślina ma wspólnego z jedzeniem? Okazuje się, że ten afrykański symbol rodzi bardzo zdrowe i smaczne owoce.

Świeże owoce wypełnia biały i lekko kwaśny miąższ, który w mocno dojrzałych owocach ulega naturalnemu odwodnieniu, stając się sypki jak puder. W takiej formie służy jako dodatek do deserów i kaszy. Owoce baobabu wykorzystywane są powszechnie przez mieszkańców Afryki, również w celach leczniczych. Baobab śmiało możemy zaliczyć do grona – Superfoods, czyli najzdrowszych roślin na świecie. Odwodniony miąższ jest doskonałym źródłem witaminy C. Z kolei ilość wapnia w baobabie czyni z niego wartościowy element diety osób, które nie spożywają mleka i nabiału. Cennym składnikiem występującym w baobabie są również węglowodany złożone w tym takie, które spełniają funkcje prebiotyku. Prebiotyki to substancje, które pobudzają rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej.

W Polsce owoc baobabu dostępny jest w postaci wysuszonego, sproszkowanego owocu i w takiej formie może być szeroko wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Aromatyczny owoc o słodkim, lekko cierpkim smaku zbliżonym do cytrusów, doskonale komponuje się jako składnik deserów. Ze względu na swoją pudrową konsystencję świetnie sprawdza się w postaci dodatku do napojów, koktajli, puddingów chia, owsianek, jogurtów i lodów. Lokalne społeczności często rozdrabniają miąższ baobabu w moździerzach i łączą z go wodą, tworząc orzeźwiający, kwaskowaty sok.

My wychodzimy dziś poza ramy klasycznego zastosowania baobabu i użyjemy go jako składnika bananowych omletów!

Do przygotowania śniadaniowej porcji omletów bananowych potrzebne Ci będą:

  • dwa jajka
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka Baobabu BIO. Prebiotyk. Wapń + Witamina C Purella

    Wykonanie jest wyjątkowo proste. Wszystkie składniki musisz zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Omleciki smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron. Powstałe placuszki podawaj z sezonowymi owocami.

    Zauważ, że w recepturze nie ma cukru! Cała słodycz płynie z banana i baobabu. Te dwa składniki wyjątkowo dobrze współgrają ze sobą. Takie omlety to idealne weekendowe śniadanie dla Ciebie i Twojej rodziny. Raz wypróbowane wejdą do Twojego życia na dobre!

    Uwaga: Jeżeli masz dużą rodzinę to pamiętaj o zwiększeniu porcji w przepisie ????  

      polecane

      Zdrowe nawyki na wakacjach

      Zdrowe nawyki na wakacjach

      Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

      Takie zdrowe dodatki na grilla

      Takie zdrowe dodatki na grilla

      Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

      Sposób na tofu z grilla

      Sposób na tofu z grilla

      Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...