Dawno nie dzieliliśmy się z Wami takimi zdrowymi nowinkami, czas to nadrobić! Dziś temat z jednej strony jakże powszechny, lecz z drugiej ciągle na topie: cukier! A właściwie kilka wskazówek jak z niego zrezygnować.
„Biała śmierć’, „cichy zabójca” to tylko przykłady określeń, które znaleźliśmy w mediach, szukając informacji o cukrze. Nie da się ukryć, że kryształowa sacharoza nie cieszy się krystalicznie czystą opinią… Nie bez przyczyny. Nadmiar cukru w diecie może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości, a w konsekwencji prowadzić do wystąpienia cukrzycy typu 2. Badania Światowej Organizacji Zdrowia pokazują, że nie straszne nam doniesienia medialne i nadal spożywamy ponad dwa razy więcej cukru, niż rekomendują specjaliści od żywienia. Jeżeli słodkości są podstawą Twojej diety, to najwyższy czas podjąć odpowiednie działania, zanim będzie za późno.
Cukier to nic innego jak puste kalorie, a dodatkowo – uzależnia! Stworzyłeś z cukrem toksyczny związek? Nadeszła pora, żeby się z nim pożegnać. Podpowiadamy jak zerwać z cukrem!
- Pozbądź się cukru z kuchennej szafki!
To najprostszy, a jednocześnie najskuteczniejszy sposób na ograniczenie spożycia cukru. Nie masz go w cukiernicy – nie używasz, to proste. Zrezygnuj z cukru białego, cukru pudru, a nawet cukru brązowego (tak! to też cukier) na rzecz miodu, który ma znacznie lepszy skład, liczne składniki prozdrowotne i jest prawie 2 razy słodszy. Pamiętaj tylko o jednym – przed dodaniem słodyczy, nieco ostudzić herbatę, żeby miód nie stracił swoich cennych wartości odżywczych.
- Wyeliminuj z diety napoje gazowane, słodzone soki i napoje
Głównym składnikiem tych specyfików jest właśnie cukier. Kolejny raz podkreślamy, że najlepszym napojem do picia w ciągu dnia jest woda. Jeżeli wciąż nie możesz przekonać się do smaku zwykłej wody, dodaj do niej gałązkę mięty, cytrynę lub zielonego ogórka – to znacznie poprawi jej smak. Na rynku dostępne są również świetne, naturalne soki bez dodatku cukru, które zaspokoją pokusę na słodkie i niezdrowe napoje.
- Czytaj etykiety
Nawet nie spodziewasz się, że w niektórych produktach jest tyle cukru! Ketchup, sosy, płatki śniadaniowe, to tylko niektóre produkty przepełnione cukrem. Czytaj uważnie etykiety, ponieważ sacharoza może się ukrywać również pod „pseudonimami”. Jednym z nich jest syrop glukozowo-fruktozowy, który jak twierdzą naukowy, jest jeszcze gorszy. Najwięcej cukru lub wspomnianego syropu, znajdziesz w gotowych słodyczach – batonikach, cukierkach i czekoladkach. Jeżeli chcesz ograniczyć spożycie cukru, to z nimi również musisz się pożegnać.
- Jedz naturalne cukierki, czyli owoce!
Owoce to naturalne słodycze! Owszem, zawierają węglowodany, ale w naturalnej formie i w znacznie mniejszej ilości, a dodatkowo obfitują w składniki odżywcze, wpływające korzystnie na nasz organizm. Owoce to nie tylko słodycz, ale też spora dawka błonnika, witaminy C i licznych antyoksydantów. Jak pokazuje piramida żywienia, to właśnie owoce tuż obok warzyw, powinny stanowić podstawę pełnowartościowej i zdrowej diety.
- Zainwestuj w zamienniki
Na rynku dostępne są naturalne zamienniki cukru, które smakują identycznie, ale zawierają znacznie mniej kalorii. Jeżeli chcesz upiec zdrowe ciasteczka, wybierz ksylitol lub erytrytol. Obydwa te zamienniki mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi po spożyciu. Stosując naturalne słodziki, będziesz cieszyć się słodkim smakiem, bez wyrzutów sumienia!
Pamiętaj jeszcze o jednym ważnym aspekcie, a mianowicie o racjonalnym podejściu do diety. To szalenie istotne, zwłaszcza w kontekście cukru. Jeżeli raz na jakiś czas spałaszujesz kruchą szarlotkę, przygotowaną przez babcię, lub rozpływające się czekoladowe ciasto u znajomych, to świat się nie zawali. Dieta powinna być zdrowa, ale również przyjemna, dlatego zachowanie zdrowego rozsądku jest wskazane 😉