Kto z Was sięgnął już do pierwszych zamrożonych jagód? Szkoda byłoby nie wykorzystać ich do przygotowania pysznego deseru z okazji ostatniego weekendu wakacji. Tak właściwie, jagody to owoce borówki czarnej, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości luteiny wspierają wzrok. Bogactwo witamin i składników mineralnych (mangan, witamina B1, C i K) zawarte w tych małych owocach przyczynia się do działania wzmacniającego odporność. Poza tym, znane jest ich działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, dzięki czemu wspierają kondycję skóry i pomagają na dłużej zachować jej młody wygląd. Tak jak w innych ciemnofioletowych owocach, w jagodach również znajdziemy resweratrol – związek sprzyjający długowieczności. O właściwościach jagód można byłoby opowiadać w nieskończoność, ale może mając pełne brzuchy? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na aksamitny sernik jagodowy!
Spód:
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki erytrytolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g zimnego masła
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g ricotty
- 2/3 szklanki erytrytolu
- 1 budyń o smaku waniliowym BIO Naura
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
+ 300 g jagód
Przygotowanie: Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do miski wsypać mąki, dodać erytrytol, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcierać masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i zagnieść składniki w jednolite ciasto. Wylepić nim spód oraz ok. 1,5 cm boków formy od dołu i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Tortownicę ze spodem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 15 – 20 minut. Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, erytrytol, budyń i wanilię, zmiksować krótko na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni, rozsypać jagody (zostawić garstkę). Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić. Posypać pozostałymi świeżymi jagodami. Smacznego!