Ostatni smak lata – jagodowy sernik

sie 25, 2022

 

Kto z Was sięgnął już do pierwszych zamrożonych jagód? Szkoda byłoby nie wykorzystać ich do przygotowania pysznego deseru z okazji ostatniego weekendu wakacji. Tak właściwie, jagody to owoce borówki czarnej, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości luteiny wspierają wzrok. Bogactwo witamin i składników mineralnych (mangan, witamina B1, C i K) zawarte w tych małych owocach przyczynia się do działania wzmacniającego odporność. Poza tym, znane jest ich działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, dzięki czemu wspierają kondycję skóry i pomagają na dłużej zachować jej młody wygląd. Tak jak w innych ciemnofioletowych owocach, w jagodach również znajdziemy resweratrol – związek sprzyjający długowieczności. O właściwościach jagód można byłoby opowiadać w nieskończoność, ale może mając pełne brzuchy? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na aksamitny sernik jagodowy!

Spód:

  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty
  • 2/3 szklanki erytrytolu
  • 1 budyń o smaku waniliowym BIO Naura
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko

+ 300 g jagód

Przygotowanie: Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do miski wsypać mąki, dodać erytrytol, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcierać masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i zagnieść składniki w jednolite ciasto. Wylepić nim spód oraz ok. 1,5 cm boków formy od dołu i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Tortownicę ze spodem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 15 – 20 minut. Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, erytrytol, budyń i wanilię, zmiksować krótko na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni, rozsypać jagody (zostawić garstkę). Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić. Posypać pozostałymi świeżymi jagodami. Smacznego!

    polecane

    Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

    Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

    Nasiona chia to jeden z najpopularniejszych superfoodów, ceniony za swoją wszechstronność i korzyści zdrowotne. Te małe nasiona mają zdolność absorbowania wody, co sprawia, że idealnie nadają się do przygotowywania niskokalorycznych puddingów i deserów. Zawierają...

    Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

    Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

    Lato to czas grillowania, spotkań z rodziną i przyjaciółmi oraz delektowania się pysznymi potrawami na świeżym powietrzu. Chcesz wzbogacić swoje letnie menu? Odkryj wyjątkowe produkty marki Daryna, które sprawią, że każde grillowanie stanie się kulinarnym świętem....

    Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

    Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

    Odkryj zalety napojów aloesowych Aloe Vera od reVito - naturalnych, zdrowych i orzeźwiających napojów, idealnych na oczyszczanie organizmu! Wysoka zawartość aloesu, brak dodatku cukru, różnorodne smaki i bogactwo witaminy C to tylko niektóre z korzyści. Wprowadź...