Szybki wakacyjny jadłospis w kamperze
Przed nami ostatnie dwa weekendy wakacji. Nie zmarnujcie ani godziny na siedzenie na kanapie! Nasze pomysł na drugą połowę sierpnia to #kamperlife. W ostatnich latach podróżowanie kamperem stało się niezmiernie popularne. Coraz częściej wybieramy ten sposób na wyjazd, bo daje nam wolność i niezależność, swobodne przemieszczanie się i nocowanie w ciekawych miejscach. Czy kamperowanie daje nam również wolność w kontekście jedzenia? Oczywiście! Posiłki możemy przygotować sami, bez wychodzenia z naszego tymczasowego domu. Oszczędza to na pewno czas i pieniądze, a poza tym zbliża do siebie wszystkich zaangażowanych w gotowanie kamperowiczów. Przygotowaliśmy dla Was sezonowy, pięcioposiłkowy jadłospis dla czterech osób, który w całości odtworzycie podczas podróży w kamperze.
Śniadanie – Szakszuka
- 4 jajka
- ½ butelki passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula czerwona
- po szczypcie soli, pieprzu, oregano
- świeże listki bazylii
- Nasiona czarnuszki
- 1 długa bagietka
- serek kanapkowy
Na oliwie na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przetarty przez praskę czosnek. Dodajemy passatę, doprawiamy, mieszamy i zagotowujemy. Robimy w pomidorach kolejno cztery wgłębienia, w które wbijamy pojedynczo jajka. Przykrywamy patelnię i czekamy aż białka się zetną (żółtka mogą pozostać płynne). Przekładamy jajka w pomidorach na talerz, obsypujemy listkami bazylii i czarnuszką. Podajemy z bagietką posmarowaną serkiem.
Drugie śniadanie – Sałatka owocowa z orzechami
- sezonowe owoce, w zależności od dostępności, np. nektarynka, arbuz, maliny, porzeczki
- 4 łyżki orzechów nerkowca
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Owoce myjemy, jeśli potrzeba obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do salaterek. Orzechy siekamy i obsypujemy nimi owoce. Polewamy jogurtem.
Obiad – Makaron z brokułem, szynką i pesto
- 400 g makaronu, np. świderki
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g szynki, np. suszonej typu parmeńska
- 4 łyżki zielonego pesto
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
Makaron ugotować al dente. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dołożyć do makaronu różyczki brokuła i dalej gotować. W międzyczasie na patelni na oliwie na małym ogniu podsmażyć pokrojoną drobno cebulę oraz przetarty przez praskę czosnek, co chwilę mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć przez ok. 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Doprawić pieprzem, na koniec wymieszać z pesto. Makaron i brokuła odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i dodać zawartość patelni. Wymieszać, nałożyć na talerze i posypać parmezanem.
Podwieczorek – Koktajl brzoskwiniowy
- 4 brzoskwinie
- 2 banany
- 2 szklanki napoju roślinnego, np. owsianego
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu z agawy jasnego ReVito
Wszystkie składniki zblendować. Rozlać do szklanek. Podawać schłodzone.
Kolacja – Sałatka z cukinią, fetą i pomidorkami + grzanki
- 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 mini sałaty rzymskie
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 200 g sera feta
- Oliwa z oliwek
- Oregano suszone
- Sos winegret: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
- 4 kromki chleba razowego
Do tego posiłku możecie użyć grilla lub patelni grillowej. Cukinię umyć, przyciąć na końcach, następnie pokroić w słupki. Obtoczyć w oliwie i zgrillować z każdej strony. Po zdjęciu z grilla, wymieszać ze startym czosnkiem i suszonym oregano. W międzyczasie z chleba przygotować grzanki. Sałatę porwać i wyłożyć na półmisek, dodać pokrojone na połówki pomidorki. Posypać cienko pokrojoną cebulą. Dodać cukinię oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Wymieszać składniki winegretu (np. w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając) i polać po sałatce. Podać z grzankami skropionymi oliwą.