Niezależnie od tego czy świeci letnie słońce, czy za oknem pada – ciepła i pożywna owsianka to dobry sposób na rozpoczęcie każdego dnia! Mężczyźni cenią ją za to, że jest wartościowym źródłem energii, a kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające. Zdecydowanie płatki owsiane to jeden z tych produktów, który każdy z nas powinien mieć w swojej kuchennej szafce. A dlaczego? Czytaj dalej i przekonaj się sam! Oto trzy najważniejsze powody, dla których warto zacząć dzień od płatków owsianych.
- Jedno z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego
Czy wiesz, że w pięciu łyżkach płatków owsianych jest dwa razy więcej błonnika niż w jabłku? Zaznaczamy, że jabłka są również świetnym źródłem błonnika, ale jak widać nasi śniadaniowi bohaterzy nieco je w tej konkurencji wyprzedzają. Warto podkreślić, że błonnik zawarty w płatkach owsianych to głównie β-glukany, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi, co z kolei powoduje obniżenie ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. β-glukany ograniczają również szybki wzrost stężenia glukozy po posiłku, co sprawia, że są polecane w diecie diabetyków.
- Dodają energii i zapewniają dobre samopoczucie przez cały dzień
Jak przystało na produkty zbożowe, również płatki owsiane to niezastąpione źródło energii, której dostarczają przede wszystkim węglowodany. Dzięki wspomnianemu błonnikowi, energia uwalniana jest równomiernie przez cały poranek, nie dopuszczając do nagłego napadu głodu. Z kolei za dobry nastrój odpowiadają magnez i witamina B6, których w płatkach owsianych znajdziesz mnóstwo. Magnez zapewnia prawidłowe przewodnictwo nerwowe i działa uspokajająco. Można powiedzieć, że płatki owsiane działają podobnie jak czekolada. Pomyśl tylko, ile szczęścia może dać Ci owsianka z dodatkiem kakao!
- Uniwersalny charakter
Płatki owsiane to podstawa domowych ciastek, które są flagową potrawą zdrowo zakręconych maniaków. Z płatków możesz upiec również pełnoziarniste batony, które zabierzesz ze sobą na piknik, a także przepełnioną bakaliami domową granolę. Czy wszystkie propozycje muszą być słodkie? Absolutnie nie! Z płatków owsianych, możesz zrobić wytrawne naleśniki lub omlety. Wypróbuj ten prosty patent na owsiane placuszki last minute! Idealne na śniadanie, kiedy zabraknie Ci pieczywa. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 jajka i doprawisz przyprawami. Podpiecz na suchej patelni z obu stron i baza zdrowych kanapek gotowa. Do tego przepisu, jak i pozostałych propozycji polecamy płatki owsiane Naura, które posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego.
Zdrowa wskazówka!
Jeżeli owsianka kojarzy Ci się z szarą, nieatrakcyjną papką, to najwyższy czas na pokazanie Ci sztuczek, które odczarują ten śniadaniowy klasyk. Do owsianki zawsze dodawaj owoce, najlepiej wrzucaj je na samym końcu, żeby nie straciły witaminy C. Borówki, banany, maliny – to standardowe dodatki do owsianki, które umilą każdy poranek. Zachęcamy do eksperymentów, dlatego wypróbuj też mango, miechunkę lub ananasa. Do owsianki dodaj też coś ekstra, np. orzechy, pestki, ziarna lub przyprawy. Przetestuj nasz przepis na złotą owsiankę z dodatkiem kurkumy. Ostrzegamy – uzależnia niebanalnym smakiem i kremową konsystencją!
Monika Krauz – Kędzierska, Dietetyk Takie Zdrowe