Taki zdrowy weekend lekkostrawny

maj 7, 2021

Po weekendzie majowym, pełnym grillowanych potraw, warto dać odpocząć naszemu organizmowi i zafundować mu kilka dni diety łatwostrawnej. Dieta łatwostrawna polecana jest także przy niektórych stanach chorobowych, po operacjach i w trakcie leczenia zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego. Taki sposób żywienia ma sprzyjać łatwiejszemu trawieniu, ograniczając podrażnienia jelit i żołądka. W tej diecie stosuje się produkty, które nie zawierają dużej ilości błonnika pokarmowego, unika się smażenia i dodatku ostrych przypraw, a wszystko po to, żeby ulżyć naszym jelitom.  

Odkładamy na dwa dni błonnik oraz ostre przyprawy i jemy lekko, ale wciąż bardzo zdrowo!

Taka zdrowa sobota prezentuje się następująco:

Śniadanie: Różowe naleśniki z różowym kremem malinowym.

Wypróbuj szybki przepis na pyszne i Takie Zdrowe naleśniki. Przepis i wskazówki jak je wykonać znajdziecie tutaj

2 śniadanie: wafle kukurydziane bez soli z pasztetem koperkowym z cieciorką

Obiad: pulpety z kaszy jaglanej z duszoną marchewką

Jak zrobić pulpety? Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 por
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku

Składniki sosu pomidorowego:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • szczypta soli, cukru i pieprzu

Pora zeszklij na oleju, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładką masę. Z powstałej masy ulep 16 kuleczki i ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 25 minut. Połącz składniki sosu, podgrzej i polej nim pulpety.

Podwieczorek: budyń waniliowy

Kolacja: makaron w kremowym sosie szpinakowym

Na taką zdrową niedzielę polecamy:

Śniadanie: owsianka z mango i jagodami goji 

2 śniadanie: herbatniki maślane i sok jabłkowy

Obiad: pieczony filet z indyka z pesto ze szpinakiem, puree ziemniaczane i gotowane buraczki

Podwieczorek: kisiel truskawkowy

Kolacja: kremowa zupa z gruszki i pietruszki

Składniki:

  • 500 g korzeni pietruszki
  • 1 gruszka
  • 1 kostka bulionu warzywnego BIO
  • szklanka mleka migdałowego
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz

Pietruszkę oraz gruszkę obierz, pokrój w kostkę i upiecz do miękkości. Następnie wsyp gotowe warzywa do garnka, zalej wodą do ich przykrycia i dodaj kostkę rosołową. Zagotuj. Na koniec dodaj mleko, olej oraz przyprawy i zmiksuj na gładki krem.

 

Taka Zdrowa lista zakupów:

Mieszanka naleśnikowa BIO Cultured Foods

Krem owocowy gruszka-malina-nasiona chia BIO Rudolfs

Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura

Pasztet koperkowy z cieciorką Primavika

Kasza jaglana BIO Naura

Budyń o smaku waniliowym BIO Naura

Makaron w kremowym sosie szpinakowym Dania Babci Zosi

Owsianka mango i jagody goji Inna Bajka

Herbatniki kruche maślane bezglutenowe Balviten

Sok z jabłek 100% naturalny tłoczony Sok Drwala

Pasta warzywna szpinak z pietruszką BIO Rudolfs

Kisiel o smaku truskawkowym z witaminą C BIO Naura

Kostka rosołowa warzywna BIO Naura

    polecane

    Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

    Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

    Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

    Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

    Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

    Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...