Po weekendzie majowym, pełnym grillowanych potraw, warto dać odpocząć naszemu organizmowi i zafundować mu kilka dni diety łatwostrawnej. Dieta łatwostrawna polecana jest także przy niektórych stanach chorobowych, po operacjach i w trakcie leczenia zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego. Taki sposób żywienia ma sprzyjać łatwiejszemu trawieniu, ograniczając podrażnienia jelit i żołądka. W tej diecie stosuje się produkty, które nie zawierają dużej ilości błonnika pokarmowego, unika się smażenia i dodatku ostrych przypraw, a wszystko po to, żeby ulżyć naszym jelitom.
Odkładamy na dwa dni błonnik oraz ostre przyprawy i jemy lekko, ale wciąż bardzo zdrowo!
Taka zdrowa sobota prezentuje się następująco:
Śniadanie: Różowe naleśniki z różowym kremem malinowym.
Wypróbuj szybki przepis na pyszne i Takie Zdrowe naleśniki. Przepis i wskazówki jak je wykonać znajdziecie tutaj
2 śniadanie: wafle kukurydziane bez soli z pasztetem koperkowym z cieciorką
Obiad: pulpety z kaszy jaglanej z duszoną marchewką
Jak zrobić pulpety? Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 por
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
Składniki sosu pomidorowego:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- szczypta soli, cukru i pieprzu
Pora zeszklij na oleju, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładką masę. Z powstałej masy ulep 16 kuleczki i ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 25 minut. Połącz składniki sosu, podgrzej i polej nim pulpety.
Podwieczorek: budyń waniliowy
Kolacja: makaron w kremowym sosie szpinakowym
Na taką zdrową niedzielę polecamy:
Śniadanie: owsianka z mango i jagodami goji
2 śniadanie: herbatniki maślane i sok jabłkowy
Obiad: pieczony filet z indyka z pesto ze szpinakiem, puree ziemniaczane i gotowane buraczki
Podwieczorek: kisiel truskawkowy
Kolacja: kremowa zupa z gruszki i pietruszki
Składniki:
- 500 g korzeni pietruszki
- 1 gruszka
- 1 kostka bulionu warzywnego BIO
- szklanka mleka migdałowego
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Pietruszkę oraz gruszkę obierz, pokrój w kostkę i upiecz do miękkości. Następnie wsyp gotowe warzywa do garnka, zalej wodą do ich przykrycia i dodaj kostkę rosołową. Zagotuj. Na koniec dodaj mleko, olej oraz przyprawy i zmiksuj na gładki krem.
Taka Zdrowa lista zakupów:
Mieszanka naleśnikowa BIO Cultured Foods
Krem owocowy gruszka-malina-nasiona chia BIO Rudolfs
Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura
Pasztet koperkowy z cieciorką Primavika
Kasza jaglana BIO Naura
Budyń o smaku waniliowym BIO Naura
Makaron w kremowym sosie szpinakowym Dania Babci Zosi
Owsianka mango i jagody goji Inna Bajka
Herbatniki kruche maślane bezglutenowe Balviten
Sok z jabłek 100% naturalny tłoczony Sok Drwala
Pasta warzywna szpinak z pietruszką BIO Rudolfs
Kisiel o smaku truskawkowym z witaminą C BIO Naura
Kostka rosołowa warzywna BIO Naura