Co robisz, gdy brakuje Ci energii? Zgadujemy, że sięgasz po coś słodkiego lub kolejną kawę, żeby naładować przysłowiową baterię. Apelujemy – nie tędy droga! Zamiast sklepowych słodyczy proponujemy Ci bardzo zdrowe, pełne błonnika – domowe batony zbożowe. Porządna porcja zdrowia ze zbóż, owoców i orzechów, to doskonały zastrzyk mocy. Sprawdź jak wykonać taki zdrowy deser!
Najciekawsze w tym przepisie jest to, że batoniki powstają na bazie jednego produktu. Wszystkie podstawowe składniki, znajdziesz w musli, a to które wybraliśmy, jest szczególnie bogate w bakalie, ziarna i superfoods. Daktyle i masło orzechowe zadziałają jak spoiwo, łączące wszystkie drogocenne składniki musli. Słodkie daktyle zastąpią również cukier, ponieważ są naturalnie, bardzo, a to bardzo słodkie!
Dużym plusem tego deseru jest również to, że wykonasz go w błyskawicznym tempie.
Do wykonania pełnoziarnistych batonów potrzebujesz:
- 1 opakowanie Musli Codziennego One Day More
- 200 g daktyli
- 100 g masła orzechowego
- szczyptę soli
Suszone daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na godzinę do namoczenia. Po tym czasie odsącz z nadmiaru wody i zmiksuj wraz z roztopionym masłem orzechowym i szczyptą soli. Powstały krem połącz z musli i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Na koniec wyjmij blaszkę i pokrój ciasto na batoniki.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
