Co robisz, gdy brakuje Ci energii? Zgadujemy, że sięgasz po coś słodkiego lub kolejną kawę, żeby naładować przysłowiową baterię. Apelujemy – nie tędy droga! Zamiast sklepowych słodyczy proponujemy Ci bardzo zdrowe, pełne błonnika – domowe batony zbożowe. Porządna porcja zdrowia ze zbóż, owoców i orzechów, to doskonały zastrzyk mocy. Sprawdź jak wykonać taki zdrowy deser!
Najciekawsze w tym przepisie jest to, że batoniki powstają na bazie jednego produktu. Wszystkie podstawowe składniki, znajdziesz w musli, a to które wybraliśmy, jest szczególnie bogate w bakalie, ziarna i superfoods. Daktyle i masło orzechowe zadziałają jak spoiwo, łączące wszystkie drogocenne składniki musli. Słodkie daktyle zastąpią również cukier, ponieważ są naturalnie, bardzo, a to bardzo słodkie!
Dużym plusem tego deseru jest również to, że wykonasz go w błyskawicznym tempie.
Do wykonania pełnoziarnistych batonów potrzebujesz:
- 1 opakowanie Musli Codziennego One Day More
- 200 g daktyli
- 100 g masła orzechowego
- szczyptę soli
Suszone daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na godzinę do namoczenia. Po tym czasie odsącz z nadmiaru wody i zmiksuj wraz z roztopionym masłem orzechowym i szczyptą soli. Powstały krem połącz z musli i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Na koniec wyjmij blaszkę i pokrój ciasto na batoniki.