Wiemy już, że z niecierpliwością czekacie na weekend! Powody są dwa: po pierwsze w końcu się wyśpicie, a po drugie będziecie mogli zjeść coś pysznego razem z Takie Zdrowe! W tym tygodniu bierzemy pod lupę produkty, które są prawdziwymi celebrytami wśród zdrowej żywności. Bestsellery, bo to o nich mowa, to produkty, które cieszą się wśród Was największym powodzeniem.
Taka zdrowa sobota, to prawdziwa uczta!
Śniadanie: Pełnoziarniste omlety z mozzarellą i sosem adżyka
Składniki na 4 omlety:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki żytniej
- szczypta soli i pieprzu
- kulka mozzarelli
- 4 łyżki sosu adżyka
- świeża bazylia
Białka ubij ze szczyptą soli, następnie dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj. Omlety smaż na patelni posmarowanej oliwą do momentu zarumienienia.
Drugie Śniadanie: Jabłkowe żelki + popcorn z niebieskiej kukurydzy
Obiad: Pieczony łosoś doprawiony przyprawą z 18 ziół z kaszą gryczaną i surówką z marchewki
Podwieczorek: Pudding chia z mango i kokosowymi kuleczkami. Przepis na ten bestsellerowy deser znajdziesz tutaj!
Kolacja: Barszcz czerwony z soku z buraka
Do przygotowania barszczu potrzebujesz:
- 1 l bulionu warzywnego
- 750 ml naturalnego soku z buraka
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Zagotuj wywar, a następnie powoli wlej do niego sok z buraka. Zupę dopraw octem, czosnkiem oraz majerankiem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj oliwę i natkę pietruszki. Gotowy barszcz przelej do miseczek i ciesz się jego niepowtarzalnym smakiem!
Na niedzielę polecamy:
Śniadanie: Razowa bułka z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem + smoothie z acai i czarnym bzem
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z musem z mango i sezamkami
Obiad: Spaghetti z czerwonym pesto
Pesto paprykowe przygotujesz miksując: 2 czerwone papryki, 2 ząbki czosnku, 50 g parmezanu,
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, szczyptę pieprzu, pół szklanki płatków migdałowych i szczyptę chili.
Podwieczorek: Mini serniczki z płatkami śniadaniowymi. Przepis znajdziesz tutaj!
Kolacja: Wegańskie naleśniki z mąki żytniej z hummusem marchewkowym i rukolą
Składniki na wegańskie ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 wegańskie „jajko” vEGGs
- 2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Taka zdrowa lista zakupów:
- Pasta Adżyka klasyczna Daryna
- Mąka żytnia chlebowa BIO Biolife
- Przekąska jabłkowa z owoców bez dodatku cukru BobSnail
- Popcorn z niebieskiej kukurydzy BIO Popcrop
- Przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza Ten Smak
- Nasiona Chia BIO Naura
- Kulki kokosowe bez cukru z migdałem Feel Fit
- Sok z buraka Naura
- Smoothie Beauty – acai i czarny bez Be Row
- Krem owocowy mango-kokos BIO Rudolfs
- Sezamki bez cukru Naura
- Makaron Spaghetto Quadrato Nr1 La Molisan
- Płatki Crunchies żytnio-owsiane cynamonowe BIO Milzu
- Zamiennik 32 jajek 100% roślinny vEEGs Cultured Foods
Pamiętajcie, że nasz jadłospis stworzony jest tak, żeby skorzystała na nim cała Twoja rodzina. Miłego weekend’u!