Taki zdrowy weekend – nasz wybór!

lut 26, 2021

Wiemy już, że z niecierpliwością czekacie na weekend! Powody są dwa: po pierwsze w końcu się wyśpicie, a po drugie będziecie mogli zjeść coś pysznego razem z Takie Zdrowe! W tym tygodniu bierzemy pod lupę produkty, które są prawdziwymi celebrytami wśród zdrowej żywności. Bestsellery, bo to o nich mowa, to produkty, które cieszą się wśród Was największym powodzeniem.

Taka zdrowa sobota, to prawdziwa uczta!

Śniadanie: Pełnoziarniste omlety z mozzarellą i sosem adżyka

Składniki na 4 omlety:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • szczypta soli i pieprzu
  • kulka mozzarelli
  • 4 łyżki sosu adżyka
  • świeża bazylia

Białka ubij ze szczyptą soli, następnie dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj. Omlety smaż na patelni posmarowanej oliwą do momentu zarumienienia.

Drugie Śniadanie: Jabłkowe żelki + popcorn z niebieskiej kukurydzy

Obiad: Pieczony łosoś doprawiony przyprawą z 18 ziół z kaszą gryczaną i surówką z marchewki

Podwieczorek: Pudding chia z mango i kokosowymi kuleczkami. Przepis na ten bestsellerowy deser znajdziesz tutaj!

Kolacja: Barszcz czerwony z soku z buraka

Do przygotowania barszczu potrzebujesz:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 750 ml naturalnego soku z buraka
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Zagotuj wywar, a następnie powoli wlej do niego sok z buraka. Zupę dopraw octem, czosnkiem oraz majerankiem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj oliwę i natkę pietruszki. Gotowy barszcz przelej do miseczek i ciesz się jego niepowtarzalnym smakiem!

Na niedzielę polecamy:

Śniadanie: Razowa bułka z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem + smoothie z acai i czarnym bzem

Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z musem z mango i sezamkami

Obiad: Spaghetti z czerwonym pesto

Pesto paprykowe przygotujesz miksując: 2 czerwone papryki, 2 ząbki czosnku, 50 g parmezanu,

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, szczyptę pieprzu, pół szklanki płatków migdałowych i szczyptę chili.

Podwieczorek: Mini serniczki z płatkami śniadaniowymi. Przepis znajdziesz tutaj!

Kolacja: Wegańskie naleśniki z mąki żytniej z hummusem marchewkowym i rukolą

Składniki na wegańskie ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 wegańskie „jajko” vEGGs
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Taka zdrowa lista zakupów:

  • Pasta Adżyka klasyczna Daryna
  • Mąka żytnia chlebowa BIO Biolife
  • Przekąska jabłkowa z owoców bez dodatku cukru BobSnail
  • Popcorn z niebieskiej kukurydzy BIO Popcrop
  • Przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza Ten Smak
  • Nasiona Chia BIO Naura
  • Kulki kokosowe bez cukru z migdałem Feel Fit
  • Sok z buraka Naura
  • Smoothie Beauty – acai i czarny bez Be Row
  • Krem owocowy mango-kokos BIO Rudolfs
  • Sezamki bez cukru Naura
  • Makaron Spaghetto Quadrato Nr1 La Molisan
  • Płatki Crunchies żytnio-owsiane cynamonowe BIO Milzu
  • Zamiennik 32 jajek 100% roślinny vEEGs Cultured Foods

Pamiętajcie, że nasz jadłospis stworzony jest tak, żeby skorzystała na nim cała Twoja rodzina. Miłego weekend’u!

 

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...