BEZ DODATKU CUKRU

sie 11, 2020

Cukier krzepi? Nie sądzę!

Cukier i produkty zawierające go w swoim składzie, charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Co to oznacza? Po spożyciu produktów bogatych w cukier, stężenie glukozy we krwi szybko wzrasta. W wyniku tego dochodzi do nagłego uwolnienia insuliny, wraz z nią czynnika IGF, który wpływa na stymulowanie wzrostu wszystkich komórek w organizmie – również komórek nowotworowych. Dodatkowo wpływa na wzrost procesów zapalnych oraz sprzyja rozwojowi otyłości. Sposobem na ograniczenie cukru w codziennej diecie, bez rezygnacji ze słodkiego smaku, są produkty bez cukru, skierowane do diabetyków oraz ludzi, którzy chcą poprzez odpowiednie żywienie wzmocnić kondycję swojego organizmu.

polecane

Vege lody dla małych Smakoszy

Vege lody dla małych Smakoszy

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...