BEZ DODATKU CUKRU

sie 11, 2020

Cukier krzepi? Nie sądzę!

Cukier i produkty zawierające go w swoim składzie, charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Co to oznacza? Po spożyciu produktów bogatych w cukier, stężenie glukozy we krwi szybko wzrasta. W wyniku tego dochodzi do nagłego uwolnienia insuliny, wraz z nią czynnika IGF, który wpływa na stymulowanie wzrostu wszystkich komórek w organizmie – również komórek nowotworowych. Dodatkowo wpływa na wzrost procesów zapalnych oraz sprzyja rozwojowi otyłości. Sposobem na ograniczenie cukru w codziennej diecie, bez rezygnacji ze słodkiego smaku, są produkty bez cukru, skierowane do diabetyków oraz ludzi, którzy chcą poprzez odpowiednie żywienie wzmocnić kondycję swojego organizmu.

polecane

3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

Jesteś w natłoku obowiązków i nie masz czasu na pełnowartościowe drugie śniadanie w pracy, szkole lub na uczelni? Czy dodatkowo dokucza Ci nietolerancja glutenu, a może od dziecka jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej? Niezależnie od tego z jakich powodów unikasz...

Kolorowe tortille na szybki obiad

Kolorowe tortille na szybki obiad

Wracasz zmęczony po ciężkim dniu do domu i chciałbyś coś przekąsić? Wszyscy to znamy – po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, odebrać dzieci, zrobić szybkie porządki i w końcu ugotować obiad dla całej rodziny! W momencie, w którym każda minuta jest na wagę złota...

Przekąski na ostatni piknik lata

Przekąski na ostatni piknik lata

Zawsze trochę nam szkoda żegnać się z latem i wakacjami, szczególnie że są takie krótkie! Zbliża się ostatni weekend tego lata pogoda nam dopisuje, więc pora na ostatni w tym sezonie piknik! Warto zadbać o odpowiednie okoliczności i sprawić, żeby to pożegnanie lata...