Czym jest BIO?

sie 12, 2020

Żywność ekologiczna zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej, to żywność wyprodukowana przynajmniej w 95% w sposób ekologiczny. Do jej produkcji nie użyto chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, w uprawach zastosowano płodozmian w celu zapewnienia żyzności gleby. Zwierzęta z gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione zdrowe warunki i są karmione paszą ekologiczną lub z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych. Przetworzona żywność ekologiczna nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy smaków, konserwantów i nie jest modyfikowana genetycznie (bez GMO). Produkty BIO oznaczane są zielonym listkiem – specjalnym znakiem określonym przez Unię Europejską.

polecane

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...

Rozgrzewające jesienne herbaty

Rozgrzewające jesienne herbaty

Jak przetrwać jesienne załamanie pogody i pierwsze przymrozki, a w dodatku z lekką chandrą związaną z najkrótszymi dniami w roku? Mamy na to idealne rozwiązanie! Ulubiony kubek wypełniony po brzegi gorącą, aromatyczną herbatą. Taki złocisty napar momentalnie Cię...

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Moje takie zdrowe dla diabetyka

Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację...