Święta też mogą być zdrowe!

mar 30, 2021

Święta coraz bliżej i pora rozpocząć planowanie wielkanocnego menu. Udowodnimy, że świąteczny czas nie powinien skutkować dodatkowymi kilogramami, a potrawy wielkanocne wcale nie muszą być ciężkie i tłuste! Tradycyjny żurek i babka wielkanocna po kilku dietetycznych modyfikacjach, wpiszą się znakomicie w Twój zdrowy styl życia!

Na początek weźmy pod lupę desery. Robiąc tradycyjną babkę lub mazurek zamień jasną pszenną mąkę na wersję pełnoziarnistą. To najprostszy sposób na poprawienie wartości odżywczych wypieków. Mąki z pełnego przemiału to bogactwo prozdrowotnego błonnika i niezbędnych organizmowi witamin z grupy B. Tiamina i niacyna wpływają korzystnie na prawidłową pracę układu nerwowego i zapewnią Ci dobry nastrój przez całe święta. Szalejąc z pieczeniem, możesz pójść o krok dalej i do wypieku dodać mąkę jaglaną, która uzupełni niedobory magnezu i w odróżnieniu od mąk pełnoziarnistych jest łatwostrawna.

Podczas świąt brakuje nam czasu, więc przyrządzając wypieki, warto skorzystać z gotowych musów owocowych. Tylko pamiętaj – wybieraj produkty bez cukru! Wypróbuj naturalne ekologiczne musy marki Rudolfs. Ich bestsellerowy mus z mango i kokosa doda świętom odrobinę tropikalnego klimatu. Świetnie do kremów tortowych sprawdzą się również jednorodne musy z jabłka, mango lub gruszki od Bob Snail.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka. Najpiękniejsze, a jednocześnie najzdrowsze mazurki, to te udekorowane bakaliami. Przepis na doskonały fit mazurek oraz inne świąteczne wypieki znajdziesz tutaj. W swoich dziełach koniecznie uwzględnij migdały, gdyż dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli, które pomagają w obniżaniu cholesterolu. Warto o nich pamiętać szczególnie wtedy, gdy śniadanie obfituje w wędliny.

A skoro mowa o mięsiwach, to pamiętaj, żeby sięgać po chude wędliny, najlepiej w towarzystwie musztardy, która dzięki gorczycy wspomaga trawienie. Dla tych, którzy unikają mięsa lub mają problemy z cholesterolem, polecamy klasyczny pasztet zamień na roślinny, np. na bazie pieczonych warzyw. Osobom zabieganym podpowiadamy, że na rynku dostępne są gotowe pasty i pasztety warzywne. Zarówno musztardę, jak i pasztet z pieczonych warzyw znajdziesz w ofercie Naury.

Królem wielkanocnego śniadania jest oczywiście żurek, najlepiej na zakwasie. Wbrew pozorom to bardzo zdrowa i lekka zupa. Co zrobić, żeby był jeszcze zdrowszy? Dodaj dużo chrzanu i majeranku – poprawią smak i ułatwią trawienie. Do prawdziwego żurku potrzebny jest również dobry zakwas. Czy wiesz, że możesz wykonać go samodzielnie? Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrą mąkę żytnią i odrobinę cierpliwości. Przepis na zakwas, a także inne potrawy wielkanocne w zdrowej wersji, znajdziesz w naszym ostatnim przepiśniku świątecznym.

Pamiętaj, żeby Twoje dania były kolorowe, bo to znak dużej ilości warzyw, a tym samym witamin i antyoksydantów! Warto również zadbać o bogactwo owoców. Wykorzystaj ten sprytny patent – do domowego kompotu dodaj odrobinę soku z aronii – znacznie wzrośnie ilość antyutleniaczy i kolor będzie obłędny.

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...