Zacznij zdrowo dzień z granolą!

mar 24, 2021

Czas podczas pracy goni jak szalony i nie wiesz, w co ręce włożyć? Śniadanie pochłonąłeś przed wyjściem do firmy i Twój apetyt upomina się o swoje? To sygnał, że pora na drugie śniadanie! Zwykle w takich przypadkach sięgasz po batonik lub oklepaną kanapkę z szynką. Nie współgra to z Twoim nowym wyzwaniem – chcę jeść zdrowo i do lata mieć formę życia. Dla wszystkich wytrwałych i tych szalenie zabieganych mamy propozycję na zdrowe drugie śniadanie, które z chęcią spałaszujesz w przerwie. Co powiecie na owsianą granolę truskawkową z dodatkiem czekolady? Brzmi świetnie, chyba że nie lubisz słodkich śniadań? Dla Ciebie też coś mamy – gryczaną granolę z rozmarynem i tymiankiem!

W naszych dzisiejszych przepisach wykorzystujemy granole marki Inna Bajka. Zdecydowaliśmy się właśnie na te produkty, gdyż mają skład, który spełnia nasze wygórowane oczekiwania! W recepturze znajdziecie orzechy nerkowca, a nie jak to zwykle bywa fistaszki, słodzone są inuliną z cykorii i daktylami, a na dodatek obfitują w „superfoodsy”. W składzie można dostrzec zieloną herbatę, złote siemię lniane, a nawet popularne ostatnio płatki drożdżowe.

Zobaczcie jak w prosty sposób, przy użyciu dosłownie 3 składników skomponować szybkie i zdrowe drugie śniadanie do pracy.

  1. Pierwsze co będziesz potrzebować do przygotowania naszej śniadaniowej propozycji to słoik! Zwykły słoik to najwygodniejszy i najbardziej ekologiczny sposób przetrzymywania żywności. Doskonale sprawdza się jako zdrowy lunchbox.
  2. Napełnij 1/3 słoiczka garnolą. Jeżeli decydujesz się na wersję słodką, wybierz granolę z truskawką i czekoladą. Jeżeli wytrawna propozycja bardziej do Ciebie przemawia – napełnij naczynie garnolą z rozmarynem i tymiankiem.
  3. Mamy już chrupki akcent, to teraz pora na coś kremowego. Do słodkiej granoli dodaj jogurt, z kolei do wytrawnej polecamy kefir. Fermentowane napoje mleczne to świetny akcent drugiego śniadania. Produkty tego typu dostarczają bakterii probiotycznych, które w sposób naturalny regulują funkcjonowanie jelit.
  4. Pora na witaminy! Pełnowartościowy posiłek nie mógłby się odbyć beż owoców i warzyw, które powinny być podstawą naszej diety i znajdować się w każdym posiłku. Do czekoladowego śniadania dodaj borówki oraz maliny. Jagodowe owoce mają niewiele kalorii i dostarczają antocyjanów – silnych antyoksydantów, które pomogą przetrwać ciężki dzień w pracy. Granola ziołowa świetnie smakuje w towarzystwie pomidorów, tworząc prawdziwą śródziemnomorską ucztę! Smacznego! 😊 

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...