Taki zdrowy #hashiweekend

kwi 9, 2021

Tym razem przyjrzymy się bliżej problemowi, który coraz częściej dotyka kobiety – chorobie Hashimoto. Choroba Hashimoto jest przewlekłym, autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, przebiegającym najczęściej z niedoczynnością tego gruczołu. Wpływ na jej występowanie mają zarówno czynniki genetyczne, jak i  środowiskowe, m. in. palenie papierosów, niedobór selenu czy stres. Przyczyną choroby jest upośledzenie układu odpornościowego, który niszczy własne komórki tarczycy.

Zrównoważona dieta, uwzględniająca pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz bogata w takie składniki jak: jod, selen, żelazo, cynk, witaminę D i antyoksydanty, jest istotnym elementem terapii chorób tarczycy. W tym tygodniu nasz Taki Zdrowy weekendowy jadłospis będzie obfitował właśnie w te składniki. Jeżeli żyjesz z Hashimoto, to koniecznie zapoznaj się z tymi potrawami!

Zdrowa sobota prezentuje się następująco:

Śniadanie: Owsianka z orzechami brazylijskimi i bananem 

Owsiankę możesz wykonać z tego przepisu, tylko nie zapomnij o orzechach brazylijskich – to najlepsze znane źródło selenu, który jest szalenie istotny w walce z Hashimoto. Banany z kolei to świetne źródło potasu. W recepturze znajdziecie kurkumę – składnik przeciwzapalny, który doskonale wpisuję się w dietę osób z Hashimoto.

2 śniadanie: Wafle ryżowe wieloziarniste z mozzarellą, pomidorami, polane olejem rzepakowym i posypane kiełkami z rzodkiewki

Obiad: Makaron świderki z łososiem i szpinakiem

Składniki dla 1 porcji:

  • 150 g świeżego łososia
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 garście szpinaku
  • 70 g makaronu świderki

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rybę podsmaż na patelni, a następnie rozdziel za pomocą widelca. Następnie dodaj pomidorki oraz szpinak, dopraw i duś do miękkości. Gotowy sos połącz z makaronem i posyp ziołami.

Podwieczorek: Owocowe smoothie z mango

Kolacja: Sałatka z wędzonym indykiem i kaszą gryczaną

Składniki na sałatkę dla całej rodziny:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 300 g piersi z indyka
  • 1 garść kiełków rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól i pieprz

Kaszę ugotuj do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filet z indyka pokrój w kostkę, dopraw i podsmaż na oleju z pomidorów. Suszone pomidory pokrój w paseczki, dodaj do kaszy wraz z usmażoną piersią, kiełkami i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Na koniec posyp szczypiorkiem i pestkami dyni.

Na niedzielę polecamy:

Śniadanie: Jaglanka banan i surowe kakao

2 śniadanie: Granola z rozmarynem z kefirem i pomidorkami

Więcej na temat granoli przeczytasz tutaj.

Obiad: Wegańska uczta – gulasz z curry

Podwieczorek: Budyń malinowy

Kolacja: Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i szczyptą chlorelli

Składniki na porcję dla całej rodziny:

  • 500g brokułów
  • cebula
  • 500ml bulionu warzywnego (użyj ekologicznej kostki rosołowej)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 100 g łososia wędzonego
  • Świeży koperek do dekoracji
  • Chlorella

Cebulę podsmaż na oleju, a następnie dodaj do niej umyte brokuły i bulion. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Całość zmiksuj i dopraw. Podawaj z plasterkami łososia na wierzchu, posypane koperkiem i odrobiną chlorelli. 

 

Taka zdrowa lista zakupów:

Płatki owsiane ekologiczne BIO BioLife

Orzechy brazylijskie BIO BioLife

Wafle ryżowe wieloziarniste z chia BIO Naura

Makaron Fusilli Nr28 BIO La Molisana

Smoothie mango-kokos-cytryna bez dodatku cukru BobSnail

Kasza gryczana palona BIO BioLife

Jaglanka banan i surowe kakao Inna Bajka

Granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem Inna Bajka

Gulasz Mix wegańskie Curry Cultured Foods

Budyń o smaku malinowym BIO Naura

Kostka rosołowa warzywna BIO Naura

Chlorella Purella Superfoods

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...