Tym razem przyjrzymy się bliżej problemowi, który coraz częściej dotyka kobiety – chorobie Hashimoto. Choroba Hashimoto jest przewlekłym, autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, przebiegającym najczęściej z niedoczynnością tego gruczołu. Wpływ na jej występowanie mają zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, m. in. palenie papierosów, niedobór selenu czy stres. Przyczyną choroby jest upośledzenie układu odpornościowego, który niszczy własne komórki tarczycy.
Zrównoważona dieta, uwzględniająca pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz bogata w takie składniki jak: jod, selen, żelazo, cynk, witaminę D i antyoksydanty, jest istotnym elementem terapii chorób tarczycy. W tym tygodniu nasz Taki Zdrowy weekendowy jadłospis będzie obfitował właśnie w te składniki. Jeżeli żyjesz z Hashimoto, to koniecznie zapoznaj się z tymi potrawami!
Zdrowa sobota prezentuje się następująco:
Śniadanie: Owsianka z orzechami brazylijskimi i bananem
Owsiankę możesz wykonać z tego przepisu, tylko nie zapomnij o orzechach brazylijskich – to najlepsze znane źródło selenu, który jest szalenie istotny w walce z Hashimoto. Banany z kolei to świetne źródło potasu. W recepturze znajdziecie kurkumę – składnik przeciwzapalny, który doskonale wpisuję się w dietę osób z Hashimoto.
2 śniadanie: Wafle ryżowe wieloziarniste z mozzarellą, pomidorami, polane olejem rzepakowym i posypane kiełkami z rzodkiewki
Obiad: Makaron świderki z łososiem i szpinakiem
Składniki dla 1 porcji:
- 150 g świeżego łososia
- 2 łyżki oliwy
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3 garście szpinaku
- 70 g makaronu świderki
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rybę podsmaż na patelni, a następnie rozdziel za pomocą widelca. Następnie dodaj pomidorki oraz szpinak, dopraw i duś do miękkości. Gotowy sos połącz z makaronem i posyp ziołami.
Podwieczorek: Owocowe smoothie z mango
Kolacja: Sałatka z wędzonym indykiem i kaszą gryczaną
Składniki na sałatkę dla całej rodziny:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 300 g piersi z indyka
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki pestek dyni
- sól i pieprz
Kaszę ugotuj do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filet z indyka pokrój w kostkę, dopraw i podsmaż na oleju z pomidorów. Suszone pomidory pokrój w paseczki, dodaj do kaszy wraz z usmażoną piersią, kiełkami i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Na koniec posyp szczypiorkiem i pestkami dyni.
Na niedzielę polecamy:
Śniadanie: Jaglanka banan i surowe kakao
2 śniadanie: Granola z rozmarynem z kefirem i pomidorkami
Więcej na temat granoli przeczytasz tutaj.
Obiad: Wegańska uczta – gulasz z curry
Podwieczorek: Budyń malinowy
Kolacja: Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i szczyptą chlorelli
Składniki na porcję dla całej rodziny:
- 500g brokułów
- cebula
- 500ml bulionu warzywnego (użyj ekologicznej kostki rosołowej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- 100 g łososia wędzonego
- Świeży koperek do dekoracji
- Chlorella
Cebulę podsmaż na oleju, a następnie dodaj do niej umyte brokuły i bulion. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Całość zmiksuj i dopraw. Podawaj z plasterkami łososia na wierzchu, posypane koperkiem i odrobiną chlorelli.
Taka zdrowa lista zakupów:
Płatki owsiane ekologiczne BIO BioLife
Orzechy brazylijskie BIO BioLife
Wafle ryżowe wieloziarniste z chia BIO Naura
Makaron Fusilli Nr28 BIO La Molisana
Smoothie mango-kokos-cytryna bez dodatku cukru BobSnail
Kasza gryczana palona BIO BioLife
Jaglanka banan i surowe kakao Inna Bajka
Granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem Inna Bajka
Gulasz Mix wegańskie Curry Cultured Foods
Budyń o smaku malinowym BIO Naura
Kostka rosołowa warzywna BIO Naura
Chlorella Purella Superfoods