Taki zdrowy #hashiweekend

kw. 9, 2021

Tym razem przyjrzymy się bliżej problemowi, który coraz częściej dotyka kobiety – chorobie Hashimoto. Choroba Hashimoto jest przewlekłym, autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, przebiegającym najczęściej z niedoczynnością tego gruczołu. Wpływ na jej występowanie mają zarówno czynniki genetyczne, jak i  środowiskowe, m. in. palenie papierosów, niedobór selenu czy stres. Przyczyną choroby jest upośledzenie układu odpornościowego, który niszczy własne komórki tarczycy.

Zrównoważona dieta, uwzględniająca pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz bogata w takie składniki jak: jod, selen, żelazo, cynk, witaminę D i antyoksydanty, jest istotnym elementem terapii chorób tarczycy. W tym tygodniu nasz Taki Zdrowy weekendowy jadłospis będzie obfitował właśnie w te składniki. Jeżeli żyjesz z Hashimoto, to koniecznie zapoznaj się z tymi potrawami!

Zdrowa sobota prezentuje się następująco:

Śniadanie: Owsianka z orzechami brazylijskimi i bananem 

Owsiankę możesz wykonać z tego przepisu, tylko nie zapomnij o orzechach brazylijskich – to najlepsze znane źródło selenu, który jest szalenie istotny w walce z Hashimoto. Banany z kolei to świetne źródło potasu. W recepturze znajdziecie kurkumę – składnik przeciwzapalny, który doskonale wpisuję się w dietę osób z Hashimoto.

2 śniadanie: Wafle ryżowe wieloziarniste z mozzarellą, pomidorami, polane olejem rzepakowym i posypane kiełkami z rzodkiewki

Obiad: Makaron świderki z łososiem i szpinakiem

Składniki dla 1 porcji:

  • 150 g świeżego łososia
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 garście szpinaku
  • 70 g makaronu świderki

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rybę podsmaż na patelni, a następnie rozdziel za pomocą widelca. Następnie dodaj pomidorki oraz szpinak, dopraw i duś do miękkości. Gotowy sos połącz z makaronem i posyp ziołami.

Podwieczorek: Owocowe smoothie z mango

Kolacja: Sałatka z wędzonym indykiem i kaszą gryczaną

Składniki na sałatkę dla całej rodziny:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 300 g piersi z indyka
  • 1 garść kiełków rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól i pieprz

Kaszę ugotuj do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filet z indyka pokrój w kostkę, dopraw i podsmaż na oleju z pomidorów. Suszone pomidory pokrój w paseczki, dodaj do kaszy wraz z usmażoną piersią, kiełkami i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Na koniec posyp szczypiorkiem i pestkami dyni.

Na niedzielę polecamy:

Śniadanie: Jaglanka banan i surowe kakao

2 śniadanie: Granola z rozmarynem z kefirem i pomidorkami

Więcej na temat granoli przeczytasz tutaj.

Obiad: Wegańska uczta – gulasz z curry

Podwieczorek: Budyń malinowy

Kolacja: Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i szczyptą chlorelli

Składniki na porcję dla całej rodziny:

  • 500g brokułów
  • cebula
  • 500ml bulionu warzywnego (użyj ekologicznej kostki rosołowej)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 100 g łososia wędzonego
  • Świeży koperek do dekoracji
  • Chlorella

Cebulę podsmaż na oleju, a następnie dodaj do niej umyte brokuły i bulion. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Całość zmiksuj i dopraw. Podawaj z plasterkami łososia na wierzchu, posypane koperkiem i odrobiną chlorelli. 

 

Taka zdrowa lista zakupów:

Płatki owsiane ekologiczne BIO BioLife

Orzechy brazylijskie BIO BioLife

Wafle ryżowe wieloziarniste z chia BIO Naura

Makaron Fusilli Nr28 BIO La Molisana

Smoothie mango-kokos-cytryna bez dodatku cukru BobSnail

Kasza gryczana palona BIO BioLife

Jaglanka banan i surowe kakao Inna Bajka

Granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem Inna Bajka

Gulasz Mix wegańskie Curry Cultured Foods

Budyń o smaku malinowym BIO Naura

Kostka rosołowa warzywna BIO Naura

Chlorella Purella Superfoods

polecane

Vege lody dla małych Smakoszy

Vege lody dla małych Smakoszy

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...