Czekolada może być zdrowa!

kwi 12, 2021

Niezmiennie uwielbiana, występująca w wielu odsłonach, nie wyobrażamy sobie bez niej życia. O czym mowa? Oczywiście chodzi o Twoją ulubioną czekoladę! Tak się składa, że dzisiaj obchodzimy jej święto, dlatego chcieliśmy Ci trochę o niej opowiedzieć.

Zastanawiałeś się, jakie były czekoladowe początki? Przyznaj, to najlepszy wynalazek, jaki do tej pory powstał. Podobno napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie. Na terenach dzisiejszego Meksyku odkryto pierwsze krzewy kakaowca, które pochodziły prawdopodobnie z około 1000  r. p.n.e.  Do Europy dotarła dopiero w XV wielu, gdy najsłynniejszy odkrywca Krzysztof Kolumb przywiózł ziarna kakaowca z jednej ze swoich wypraw. W 1828 r. Casparus van Houten Senior opatentował metodę proszkowania nasion kakaowca, a jego syn pracował proces alkalizowania czekolady zwany dutchingiem. Z kolei Francis Fry z połączonego kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego przelanego do formy uzyskał pierwszą tabliczkę czekolady.

Wybór czekolad jest w tej chwili ogromny. Nieustannie powstają nowe wersje ulubionej przekąski, a producenci prześcigają się, wprowadzając coraz to dziwniejsze smaki czekolady. Okazuje się, że nie tędy droga, bo najzdrowsza czekolada, to ta o najkrótszym składzie! Najprościej mówiąc, im więcej kakao i mniej innych dodatków, tym lepiej. To właśnie w ziarnach kakaowca kryje się prozdrowotna moc. Kakao to źródło polifenoli, przede wszystkim flawonoidów i kwasów fenolowych, w tym kwasu chlorogenowego. Ten ciemny proszek to także cenne źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz niacyny. Charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. Kakao zawiera również takie substancje, jak dopamina, serotonina i tryptofan, które korzystnie wpływa na procesy metaboliczne w mózgu. Jeżeli jest Ci smutno i dopadła Cię chandra, to dobry moment, żeby sięgnąć po czekoladę.

Udowodniliśmy Ci, że czekolada może być taka zdrowa! Mamy też dobrą wiadomość dla osób będących na diecie. Na rynku możemy znaleźć czekolady dla osób ograniczających spożycie kalorii, a także wegan i alergików. Wypróbujcie linie ekologicznych czekolad marki Super Krówka. Pełne kakao produkty bazują wyłącznie na naturalnych składnikach, bez udziału szkodliwych dodatków do żywności. Czekolady z wesołą krówką są w 100% wegańskie, nie zawierają laktozy, glutenu i nielubianego przez wszytskich oleju palmowego. Z kolei z myślą o diabetykach, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać cukru, powstała słodzona erytrytolem czekolada RED Chocolette. Kaloryczność produktów obniżono poprzez zmniejszenie zawartości tłuszczu i absolutny brak cukru w składzie. Zastosowanie opatentowanej formuły w połączeniu z tradycją szwajcarskich chocolatierów pozwoliło stworzyć zdrową, niskokaloryczną czekoladę.

Niezależnie od tego czy jesteś na diecie, czy też nie, to z czystym sumieniem możesz cieszyć się smakiem i mocą, jaką niesie za sobą czekolada. Dwie schrupane kostki to nawyk, który koniecznie musisz uwzględnić w swojej codziennej rutynie!

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...