Niezmiennie uwielbiana, występująca w wielu odsłonach, nie wyobrażamy sobie bez niej życia. O czym mowa? Oczywiście chodzi o Twoją ulubioną czekoladę! Tak się składa, że dzisiaj obchodzimy jej święto, dlatego chcieliśmy Ci trochę o niej opowiedzieć.
Zastanawiałeś się, jakie były czekoladowe początki? Przyznaj, to najlepszy wynalazek, jaki do tej pory powstał. Podobno napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie. Na terenach dzisiejszego Meksyku odkryto pierwsze krzewy kakaowca, które pochodziły prawdopodobnie z około 1000 r. p.n.e. Do Europy dotarła dopiero w XV wielu, gdy najsłynniejszy odkrywca Krzysztof Kolumb przywiózł ziarna kakaowca z jednej ze swoich wypraw. W 1828 r. Casparus van Houten Senior opatentował metodę proszkowania nasion kakaowca, a jego syn pracował proces alkalizowania czekolady zwany dutchingiem. Z kolei Francis Fry z połączonego kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego przelanego do formy uzyskał pierwszą tabliczkę czekolady.
Wybór czekolad jest w tej chwili ogromny. Nieustannie powstają nowe wersje ulubionej przekąski, a producenci prześcigają się, wprowadzając coraz to dziwniejsze smaki czekolady. Okazuje się, że nie tędy droga, bo najzdrowsza czekolada, to ta o najkrótszym składzie! Najprościej mówiąc, im więcej kakao i mniej innych dodatków, tym lepiej. To właśnie w ziarnach kakaowca kryje się prozdrowotna moc. Kakao to źródło polifenoli, przede wszystkim flawonoidów i kwasów fenolowych, w tym kwasu chlorogenowego. Ten ciemny proszek to także cenne źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz niacyny. Charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. Kakao zawiera również takie substancje, jak dopamina, serotonina i tryptofan, które korzystnie wpływa na procesy metaboliczne w mózgu. Jeżeli jest Ci smutno i dopadła Cię chandra, to dobry moment, żeby sięgnąć po czekoladę.
Udowodniliśmy Ci, że czekolada może być taka zdrowa! Mamy też dobrą wiadomość dla osób będących na diecie. Na rynku możemy znaleźć czekolady dla osób ograniczających spożycie kalorii, a także wegan i alergików. Wypróbujcie linie ekologicznych czekolad marki Super Krówka. Pełne kakao produkty bazują wyłącznie na naturalnych składnikach, bez udziału szkodliwych dodatków do żywności. Czekolady z wesołą krówką są w 100% wegańskie, nie zawierają laktozy, glutenu i nielubianego przez wszytskich oleju palmowego. Z kolei z myślą o diabetykach, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać cukru, powstała słodzona erytrytolem czekolada RED Chocolette. Kaloryczność produktów obniżono poprzez zmniejszenie zawartości tłuszczu i absolutny brak cukru w składzie. Zastosowanie opatentowanej formuły w połączeniu z tradycją szwajcarskich chocolatierów pozwoliło stworzyć zdrową, niskokaloryczną czekoladę.
Niezależnie od tego czy jesteś na diecie, czy też nie, to z czystym sumieniem możesz cieszyć się smakiem i mocą, jaką niesie za sobą czekolada. Dwie schrupane kostki to nawyk, który koniecznie musisz uwzględnić w swojej codziennej rutynie!