Wakacje już czekają za rogiem! A my spieszymy z pomysłami i nadchodzimy z nowymi przepisami, rozpoczynając cykl Takie zdrowe wakacje. Weekendowe wieczory spędzamy w ogrodzie lub na leśnym pikniku otoczeni domowymi przekąskami. Ciasto jagodowe, domowe drożdżówki truskawkowe, obowiązkowo kanapki z sezonowym pomidorem, a może… kebab z falafelem? Pewnie nie próbowałeś jeszcze zrobić go sam, a to takie proste. Podrzucamy przepis na szybki, domowy kebab, który sprawdzi się idealnie na wakacyjne wypady!
Składniki potrzebne do przygotowania dania dla 2 osób:
- 1 puszka ciecierzycy Naura
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka soli, a także szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i ostrej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
- 4 łyżki adżyki klasycznej Daryna
- 2 szklanki sezonowych warzyw, które lubisz najbardziej
- 2 duże tortille pełnoziarniste
Wykonanie:
Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do niej drobno posiekaną cebulkę, czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Uformuj z nich małe kuleczki, lekko spłaszcz i smaż na odrobinie oleju rzepakowego, aż kotleciki zarumienią się na złoto. Tortille posmaruj adżyką, połóż na nich warzywa oraz falafele i zawiń w duży rulon. Domowy taki zdrowy kebab gotowy!
A co zrobić, gdy buszując po wakacyjnych kurortach złapie Cię ochota na przekąszenie czegoś pysznego, a na horyzoncie widzisz tylko budki z jedzeniem? Wakacje to czas relaksu, nie odmawiaj sobie wszystkiego, ale sięgaj po dania mądrze. Jeżeli padnie na fast food, to przypomnij sobie nasze wskazówki, które mówią jak odchudzić kebab z food trucka:
- Na cienkim proszę, czyli wybieraj kebab w tortilli, która ma nieco mniej kalorii niż pita.
- Wersja wegańska to lepsza opcja. Nie tylko polecamy nasz kebab z falafelem, ale też zachęcamy do wybierania go na mieście, szczególnie wtedy kiedy nie mamy pewności co do pochodzenia mięsa. Bardzo często stosowane są gotowe rolki z mięsa, przepełnione konserwantami i wypełniaczami, co nie ma nic wspólnego ze zdrową dietą.
- Jak jednak znajdziemy kebab z dobrą baraniną lub kurczakiem, to poproś o połowę porcji mięsa na rzecz warzyw. Bułka pełna kąsków kurczaka może być zbyt ciężka dla naszego żołądka.
- Jaki sos do tego? Mieszany? Oj nie tym razem! Jeżeli masz opcje wybierz sos na bazie pomidorów, który owszem może być ostry, ale jest znacznie lepszy niż sos czosnkowy wykonany najczęściej ze śmietany lub majonezu. Poza tym kapsaicyna zawarta w ostrej papryce pobudza trawienie, a po spałaszowaniu kebabu możesz potrzebować dodatkowego wsparcia.