Aromat grillowanych potraw unosi się od maja w naszych ogrodach, a spotkania przy ruszcie stały się jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu! Zapewne każdy z nas ma już za sobą kilka przyjęć przy grillu i nieraz w tym sezonie zajadał się soczystymi burgerami, przypieczoną karkówką lub szaszłykami. Jeżeli tak jak my masz dość mięsiwa, to mamy dla Ciebie znacznie zdrowszy sposób – wege grill! Przedstawiamy smaczne, a co najważniejsze zdrowe alternatywy popularnych dań z grilla w wersji wegańskiej!
Zamiast kąsków kurczaka grilluj przeróżne, mniej lub bardziej wyszukane warzywa, oczywiście okraszone tą samą, pyszną marynatą! Nie ograniczaj się tylko do mięsa i sięgnij po warzywa, takie jak bakłażany, kalafior, sezonowe szparagi, a nawet bataty, które są najsmaczniejsze właśnie z grilla.
Podrzucamy przepis na szybką marynatę, która sprawi, że warzywa już na zawsze zagoszczą na twoim grillu.
Do przygotowania marynaty potrzebne Ci będą:
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sosu chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego syropu z agawy reVito
- szczypta pieprzu
- szczypta soli himalajskiej drobnej reVito
Wykonanie:
Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wzbogać go o musztardę, ocet, sos chili i sojowy, syrop oraz pieprz i sól. Ulubione warzywa, np. paprykę, pomidorki, cukinię, szparagi, marchewkę, bakłażana, cukrowy groszek posmaruj za pomocą pędzelka przygotowaną wcześniej marynatą i grilluj z obu stron do uzyskania pożądanej miękkości.
Tak przygotowane warzywa najlepiej smakują polane pysznym sosem. Wypróbuj grillowane warzywa z ostrym dipem adżyka Daryna, który dzięki sporej zawartości pomidorów, a tym samym prozdrowotnego likopenu pomoże zniwelować szkodliwe związki powstałe podczas grillowania.
Innym świetnym sposobem na przemycenie warzyw na grilla są szaszłyki. Przypieczone warzywa z dodatkami są tak pyszne, że nawet najbardziej zatwardziały mięsożerca chętnie skusi się na „zieleninę” w takiej zacnej formie. Warzywa są zdrowe solo, ale znacznie wartościowsze staną się w połączeniu z roślinnym białkiem, czyli tofu.
Do przygotowania szaszłyków z tofu potrzebne Ci będą:
- 2 kostki tofu marynowanego Naura
- 1 duży batat
- 10 pieczarek
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka czarnuszki reVito
Wykonanie:
Wszystkie składniki pokrój w dużą kostkę i nadziewaj naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Całość posyp wędzoną papryką. Tofu jest już zamarynowane, ale jeśli chcesz jeszcze mocniej przyprawić szaszłyki polej je naszą marynatą do warzyw. Po upieczeniu posyp szaszłyki sezamem i czarnuszką.
Masz ochotę na wege grillowanie i nie wiesz jak zacząć mamy dla Ciebie kilka takich zdrowych wskazówek!
- Istotny jest sposób grillowania – pod żadnym pozorem nie spalamy produktów na czarno! Ten zakaz nie dotyczy wyłącznie mięsa, ale i warzyw. Szczególnie jeżeli stosujemy marynaty zawierające tłuszcz. Grillowane na dużym ogniu może aktywować wydzielanie się niebezpiecznych związków.
- Zrezygnuj z tłuszczu w marynacie. Znacznie zdrowszym rozwiązaniem będzie polanie warzyw po ich upieczeniu tłoczoną na zimno oliwą albo własnoręcznie przygotowanym dressingiem.
- Jeżeli grillujesz tylko produkty roślinne, to nie oznacza, że możesz rezygnować z sałatki! Warto warzywa i tofu zjeść w asyście surówki lub lekkiej sałatki z surowych warzyw, które dostarczą Ci potrzebnej porcji witaminy C.
- W czasie letniego grillowania nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu. Stanowczo odradzamy słodzone napoje gazowane. Zamień je na zdrową lemoniadę! Wypróbuj też jej nowoczesną, różową wersję na bazie soku z żurawiny: zmieszaj 150 ml soku z żurawiny Naury z 1 l wody gazowanej, dodaj 1 łyżkę syropu z agawy reVito i 1 cytrynę pokrojoną na plasterki.