Pora na wycieczkę kulinarną w stylu francuskim! Wszystkim poszukiwaczom nowych smaków mówimy Bonjojur i ruszamy z iście francuskimi przysmakami. Nie bójcie się, nie będzie ślimaków i żab, a wysokiej jakości smaczne dania, inspirowane francuskimi specjałami. Inaczej niż zwykle, nasze dzisiejsze menu będzie składać się z trzech posiłków, bo tak właśnie odżywiają się prawdziwi Francuzi.
Taka zdrowa sobota inspirowana Francją jest wyjątkowo aromatyczna!
Śniadanie (petit déjeuner): pełnoziarniste muffinki na bazie płatków owsianych
Muffinki wykonasz w kilka kroków z pomocą naszego przepisu, który znajdziesz tutaj.
Obiad (déjeuner): ryba w ziołach prowansalskich
Składniki:
- 2 pstrągi
- 2 cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich Ten Smak
- sól i pieprz
Pstrągi wyczyść i dokładnie umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Skrop całą rybę sokiem z cytryny i posmaruj ją oliwą. Oprósz przyprawami, a w środku umieść tymianek i czosnek. Zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i grilluj na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.
Kolacja (dîner): bezglutenowa bułka z pasztetem z pieczonych warzyw, serem camembert i kroplą musztardy
Taką zdrową, francuską niedzielę zaczniemy od tradycyjnych Crepes, czyli naleśników!
Śniadanie (petit déjeuner): naleśniki Suzette
Składniki:
- 4 naleśniki Cultured Foods
- 3 łyżki ksylitolu reVito
- sok z 1/4 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 2 pomarańczy
- 3 łyżki masła ghee Amrita
Ksylitol umieść na rozgrzanej patelni i poczekaj aż lekko się roztopi, następnie dodaj cytrusy i czekaj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj masło i złożone w trójkąty naleśniki. Smaż do momentu aż będą gorące i nasączone pysznym sosem.

Obiad (déjeuner): tradycyjna, francuska zupa cebulowa
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki masła ghee Amrita
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu wykonanego z naturalnych kostek rosołowych drobiowych Naura
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Cebulę obierz i posiekaj na plasterki, a następnie podsmaż na maśle i oleju do momentu zarumienienia. Następnie wlej wino, a kolejno bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę podawaj z bagietką, posypaną odrobiną francuskiego sera lub z chipsami cebulowymi Bon Joy.
Kolacja (dîner): kasza pęczak z kurkami
Taka zdrowa lista zakupów:
- Płatki owsiane BIO Naura
- Nasiona Chia BIO Naura
- Zioła prowansalskie Ten Smak
- Bułki śniadaniowe bezglutenowe Incola
- Pasztet z pieczonymi warzywami BIO Naura
- Musztarda łagodna BIO Naura
- Mieszanka naleśnikowa klasyczna BIO Cultured Foods
- Ksylitol Revito
- Masło Ghee Amrita
- Kostka rosołowa drobiowa BIO Naura
- Chipsy chlebowe o smaku cebulowym Bon Joy
- Kasza pęczak z kurkami Dania Babci Zosi