Taki zdrowy weekend francuski

lip 23, 2021

Pora na wycieczkę kulinarną w stylu francuskim! Wszystkim poszukiwaczom nowych smaków mówimy Bonjojur i ruszamy z iście francuskimi przysmakami. Nie bójcie się, nie będzie ślimaków i żab, a wysokiej jakości smaczne dania, inspirowane francuskimi specjałami. Inaczej niż zwykle, nasze dzisiejsze menu będzie składać się z trzech posiłków, bo tak właśnie odżywiają się prawdziwi Francuzi.

Taka zdrowa sobota inspirowana Francją jest wyjątkowo aromatyczna!

Śniadanie (petit déjeuner): pełnoziarniste muffinki na bazie płatków owsianych

Muffinki wykonasz w kilka kroków z pomocą naszego przepisu, który znajdziesz tutaj.

Obiad (déjeuner): ryba w ziołach prowansalskich

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 2 cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich Ten Smak
  • sól i pieprz

Pstrągi wyczyść i dokładnie umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Skrop całą rybę sokiem z cytryny i posmaruj ją oliwą. Oprósz przyprawami, a w środku umieść tymianek i czosnek. Zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i grilluj na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.

Kolacja (dîner): bezglutenowa bułka z pasztetem z pieczonych warzyw, serem camembert i kroplą musztardy

Taką zdrową, francuską niedzielę zaczniemy od tradycyjnych Crepes, czyli naleśników!

Śniadanie (petit déjeuner): naleśniki Suzette

Składniki:

  • 4 naleśniki Cultured Foods
  • 3 łyżki ksylitolu reVito
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki masła ghee Amrita

Ksylitol umieść na rozgrzanej patelni i poczekaj aż lekko się roztopi, następnie dodaj cytrusy i czekaj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj masło i złożone w trójkąty naleśniki. Smaż do momentu aż będą gorące i nasączone pysznym sosem.

Obiad (déjeuner): tradycyjna, francuska zupa cebulowa

  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki masła ghee Amrita
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu wykonanego z naturalnych kostek rosołowych drobiowych Naura
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Cebulę obierz i posiekaj na plasterki, a następnie podsmaż na maśle i oleju do momentu zarumienienia. Następnie wlej wino, a kolejno bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę podawaj z bagietką, posypaną odrobiną francuskiego sera lub z chipsami cebulowymi Bon Joy.  

Kolacja (dîner): kasza pęczak z kurkami

Taka zdrowa lista zakupów:

  • Płatki owsiane BIO Naura
  • Nasiona Chia BIO Naura
  • Zioła prowansalskie Ten Smak
  • Bułki śniadaniowe bezglutenowe Incola
  • Pasztet z pieczonymi warzywami BIO Naura
  • Musztarda łagodna BIO Naura
  • Mieszanka naleśnikowa klasyczna BIO Cultured Foods
  • Ksylitol Revito
  • Masło Ghee Amrita
  • Kostka rosołowa drobiowa BIO Naura
  • Chipsy chlebowe o smaku cebulowym Bon Joy
  • Kasza pęczak z kurkami Dania Babci Zosi

polecane

Takie zdrowe Święta

Takie zdrowe Święta

Boże Narodzenie to czas, kiedy spotykamy się w rodzinie, delektujemy wyjątkowymi potrawami i cieszymy się magicznym klimatem. Jednak, często towarzyszą temu również pokusy kaloryczne i nadmiar wysoko przetworzonej żywności. Jak więc połączyć świąteczną radość z...

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Jeżeli nie masz jeszcze świątecznej choinki i szukasz nowego sposobu na jej ozdobienie, to mamy dla Ciebie pomysł idealny – pięknie wygląda, niebiańsko pachnie, a do tego jeszcze świetnie smakuje! Mowa o pierniczkach, które nie tylko mogą pojawić się na świątecznym...

Takie Zdrowe przekąski na Mikołajki

Takie Zdrowe przekąski na Mikołajki

Mikołajki to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w roku, szczególnie przez dzieciaki, ale i dorośli korzystają z dobrodziejstw tego magicznego dnia. To wyjątkowy czas, kiedy zaskakujemy wszystkich upominkami, do naszych domów wprowadzamy świąteczne dekoracje, a...