Rezygnacja z jajek, nabiału i mięsa wcale nie oznacza nudnych śniadań! Warzywa i owoce dają nam ogrom możliwości, z których możemy stworzyć różnorodne, pełne smaku dania. Pokażemy Ci, że z pomocą naszych sprytnych wskazówek, stworzysz wymyślne i w pełni wegańskie śniadanie. Tofucznica powoli staje się klasykiem. Dla niewtajemniczonych jest to wegański odpowiednik jajecznicy, który szturmem wdarł się na salony roślinożerców. Zupełnie nas to nie dziwi, bo w tej formie tofu smakuje najlepiej, a co najistotniejsze w śniadaniu – dostarcza zdrowej energii na cały dzień! Naszą tofucznicą zachwyci się zarówno weganin, jak i każdy poszukiwacz nowych, zdrowych smaków!
Do przygotowania jajecznicy dla Ciebie i bliskiej Ci osoby, potrzebne Ci będą:
- kostka tofu wędzonego Naura (180 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżeczki czarnej soli himalajskiej – kluczowy składnik, który zastępuje charakterystyczny, siarkowy aromat jajek
- szczypta pieprzu
- szczypta płatków chilli
- szczypta kurkumy – dzięki niej tofucznica nabierze żółtego koloru, niczym jej pierwowzór
Sposób przygotowania:
Tofu pokrusz i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Użycie tofu wędzonego sprawi, że nasza tofucznica będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Następnie do masy dodaj czarną sól oraz pieprz, dokładnie zamieszaj i wlej odrobinę wody w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Kiedy cała woda odparuje tofucznica jest gotowa do spałaszowania.
Podpowiadamy, że tofucznica świetnie komponuje się z rukolą na pełnoziarnistym, żytnim pieczywie.