Tofucznica – ulubione śniadanie weganina

lip 28, 2021

Rezygnacja z jajek, nabiału i mięsa wcale nie oznacza nudnych śniadań! Warzywa i owoce dają nam ogrom możliwości, z których możemy stworzyć różnorodne, pełne smaku dania. Pokażemy Ci, że z pomocą naszych sprytnych wskazówek, stworzysz wymyślne i w pełni wegańskie śniadanie. Tofucznica powoli staje się klasykiem. Dla niewtajemniczonych jest to wegański odpowiednik jajecznicy, który szturmem wdarł się na salony roślinożerców. Zupełnie nas to nie dziwi, bo w tej formie tofu smakuje najlepiej, a co najistotniejsze w śniadaniu – dostarcza zdrowej energii na cały dzień! Naszą tofucznicą zachwyci się zarówno weganin, jak i każdy poszukiwacz nowych, zdrowych smaków!

Do przygotowania jajecznicy dla Ciebie i bliskiej Ci osoby, potrzebne Ci będą:

  • kostka tofu wędzonego Naura (180 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki czarnej soli himalajskiej – kluczowy składnik, który zastępuje charakterystyczny, siarkowy aromat jajek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta kurkumy – dzięki niej tofucznica nabierze żółtego koloru, niczym jej pierwowzór

Sposób przygotowania:

Tofu pokrusz i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Użycie tofu wędzonego sprawi, że nasza tofucznica będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Następnie do masy dodaj czarną sól oraz pieprz, do­kład­nie za­mie­szaj i wlej odrobinę wody w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Kiedy cała woda od­pa­ru­je tofucznica jest gotowa do spałaszowania.

Podpowiadamy, że tofucznica świetnie komponuje się z rukolą na pełnoziarnistym, żytnim pieczywie.

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...