W piecu piecze się już wegański pasztet z kalafiora, a w całej kuchni unosi się aromat tartego chrzanu, który powędrował do żurku. Wygląda na to, że świąteczne śniadanie już prawie gotowe, a jedynym czego Ci brakuje, jest deser. Niczym się nie martw, bo już mkniemy z pomocą. Mamy dla Ciebie sernik last minute – na ratunek przed świętami! Idealny dla zapominalskich i zapracowanych, którzy mają na głowie organizację wielkanocnej uczty. Ciasto jest pyszne, puszyste i takie zdrowe, a co najważniejsze przygotowanie trwa zaledwie kilka minut!
Składniki kruchego spodu:
- 200 g herbatników maślanych Balviten
- 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
Składniki masy serowej:
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 budynie waniliowe Naura
- 250 g ksylitolu Biolife
- 5 jajek
- 200g oleju kokosowego
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta połowy pomarańczy
Żółtka oddziel od białek i białka odłóż – zajmiemy się nimi później. Żółtka ubij z ksylitolem, następnie dodaj roztopiony olej, twarożek, cytrusowe dodatki, a także aromatyczne budynie, które zapewnią puszystą strukturę ciasta i nadadzą mu niebiański aromat prawdziwej wanilii. Teraz pora na białka. Miksuj do momentu, aż powstanie biały puch i w tej formie wymieszaj go z masą. Sernik wylej na powstały wcześniej ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180°C na 1 godzinę. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika od razu, bo ciasto opadnie. Poczekaj chwilę i lekko uchyl drzwiczki, by cały piekarnik wystygł.
Zdrowa wskazówka:
Ciasto udekoruj owocami jagodowymi, bogatymi w antyoksydanty i witaminy! Jagody mają niewiele kalorii, a warto je oszczędzać przy świątecznym stole 😉