Zdrowe żywienie

sie 12, 2020

Zdrowe odżywianie najczęściej kojarzy się z monotonią, ciągłymi wyrzeczeniami, rezygnacją z ulubionych posiłków, zmianą swojego życia o 180 stopni. Można się zniechęcić już na samą myśl. Aby przekonać się, że wszystko powyższe jest nieprawdą – trzeba spróbować. Wszystkie te negatywne myśli odejdą w zapomnienie, gdy przekonamy się na własnej skórze, że odżywiając się zdrowo jemy apetyczne potrawy, nie jesteśmy głodni oraz możemy korzystać z mnogości produktów oferowanych dla osób dbających o swoje zdrowie.
Łącząc to, co pożywne i wartościowe, z tym co smaczne i apetyczne przybliżamy się do zdrowia. Aby czerpać z tego przyjemność, powinniśmy jeść to, co nam smakuje. Inaczej szybko się zniechęcimy i poddamy, a chodzi przecież o wypracowanie długotrwałych nawyków żywieniowych. Zdrowe odżywianie nie jest męczarnią, kiedy posiłki dobrane są pod indywidualne gusta, preferencje i smaki. Praktycznie każdą potrawę lub produkt można zamienić na zdrowszą wersję.
Najważniejsza zasada? Dużo różnokolorowych warzyw i nieprzetworzone produkty! Możemy na co dzień jeść zdrowo i pełnowartościowo, a podczas weekendu bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na pizzę, kawałek ciasta bądź tort urodzinowy i wciąż cieszyć się prawidłową masą ciała i smukłą sylwetką. Nie sposób nie zauważyć, że zdrowe odżywianie to nie wyłącznie dostarczanie odpowiedniej ilości kalorii oraz wartości odżywczych, ale również komfort psychiczny i radość ze spożywanych posiłków. Warto eksperymentować w kuchni i próbować zdrowszych, alternatywnych wersji naszych ulubionych potraw i słodyczy, które mogą okazać się dużo smaczniejsze niż ich tradycyjne odpowiedniki.
Jaki jest najzdrowszy sposób żywienia? Taki, który jesteśmy w stanie utrzymać. Nie taki składający się w większości z jarmużu, kiełków brokułu i młodego jęczmienia, ale taki, który pokochamy, dopasujemy do siebie, będziemy w nim trwać długotrwale, a co najważniejsze będzie służyć naszemu zdrowiu przez wiele lat.
Zdrowe odżywianie to umiejętne dobieranie produktów spożywczych, które tworzą dobrze zbilansowany jadłospis. Taki, który chcemy stosować na co dzień, dobrowolnie, bez przymusu. Nie chodzi w nim o skrajności, a o znalezienie złotego środka, który sprawi, że zdrowsze wybory wejdą nam w nawyk i będą naturalnych odruchem. Zdrowe odżywianie to również dobra relacja z jedzeniem, cieszenie się na posiłek oraz budowanie zdrowych nawyków żywieniowych na lata. Metodą małych kroków i stawianiem konkretnych, mierzalnych celów można dojść do świadomego, zdrowego jedzenia i zapewniania organizmowi na co dzień tego, co najlepsze.
Zdrowe żywienie ma na nas ogromny wpływ. Epidemia otyłości oraz mnogość innych chorób cywilizacyjnych jest pokłosiem braku szacunku do swojego organizmu. Aby temu zaradzić, potrzeba zaledwie niewielkich zmian, wprowadzanych stopniowo, które będą przybliżać nas do wysokojakościowego, świadomego, zdrowego odżywiania.


polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...