Zdrowe odżywianie najczęściej kojarzy się z monotonią, ciągłymi wyrzeczeniami, rezygnacją z ulubionych posiłków, zmianą swojego życia o 180 stopni. Można się zniechęcić już na samą myśl. Aby przekonać się, że wszystko powyższe jest nieprawdą – trzeba spróbować. Wszystkie te negatywne myśli odejdą w zapomnienie, gdy przekonamy się na własnej skórze, że odżywiając się zdrowo jemy apetyczne potrawy, nie jesteśmy głodni oraz możemy korzystać z mnogości produktów oferowanych dla osób dbających o swoje zdrowie.
Łącząc to, co pożywne i wartościowe, z tym co smaczne i apetyczne przybliżamy się do zdrowia. Aby czerpać z tego przyjemność, powinniśmy jeść to, co nam smakuje. Inaczej szybko się zniechęcimy i poddamy, a chodzi przecież o wypracowanie długotrwałych nawyków żywieniowych. Zdrowe odżywianie nie jest męczarnią, kiedy posiłki dobrane są pod indywidualne gusta, preferencje i smaki. Praktycznie każdą potrawę lub produkt można zamienić na zdrowszą wersję.
Najważniejsza zasada? Dużo różnokolorowych warzyw i nieprzetworzone produkty! Możemy na co dzień jeść zdrowo i pełnowartościowo, a podczas weekendu bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na pizzę, kawałek ciasta bądź tort urodzinowy i wciąż cieszyć się prawidłową masą ciała i smukłą sylwetką. Nie sposób nie zauważyć, że zdrowe odżywianie to nie wyłącznie dostarczanie odpowiedniej ilości kalorii oraz wartości odżywczych, ale również komfort psychiczny i radość ze spożywanych posiłków. Warto eksperymentować w kuchni i próbować zdrowszych, alternatywnych wersji naszych ulubionych potraw i słodyczy, które mogą okazać się dużo smaczniejsze niż ich tradycyjne odpowiedniki.
Jaki jest najzdrowszy sposób żywienia? Taki, który jesteśmy w stanie utrzymać. Nie taki składający się w większości z jarmużu, kiełków brokułu i młodego jęczmienia, ale taki, który pokochamy, dopasujemy do siebie, będziemy w nim trwać długotrwale, a co najważniejsze będzie służyć naszemu zdrowiu przez wiele lat.
Zdrowe odżywianie to umiejętne dobieranie produktów spożywczych, które tworzą dobrze zbilansowany jadłospis. Taki, który chcemy stosować na co dzień, dobrowolnie, bez przymusu. Nie chodzi w nim o skrajności, a o znalezienie złotego środka, który sprawi, że zdrowsze wybory wejdą nam w nawyk i będą naturalnych odruchem. Zdrowe odżywianie to również dobra relacja z jedzeniem, cieszenie się na posiłek oraz budowanie zdrowych nawyków żywieniowych na lata. Metodą małych kroków i stawianiem konkretnych, mierzalnych celów można dojść do świadomego, zdrowego jedzenia i zapewniania organizmowi na co dzień tego, co najlepsze.
Zdrowe żywienie ma na nas ogromny wpływ. Epidemia otyłości oraz mnogość innych chorób cywilizacyjnych jest pokłosiem braku szacunku do swojego organizmu. Aby temu zaradzić, potrzeba zaledwie niewielkich zmian, wprowadzanych stopniowo, które będą przybliżać nas do wysokojakościowego, świadomego, zdrowego odżywiania.
Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna
Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...