GLUTEN FREE

sie 6, 2020

Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji glutenu, który pochodzi ze zbóż takich jak: żyto, jęczmień, wszelkie odmiany pszenicy: orkisz, durum, kamut oraz produktów, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu pochodzące z zanieczyszczeń w trakcie produkcji.

W jakim celu eliminuje się gluten?

Najczęstszą przyczyną jest celiakia i alergia na pszenice. Rynek żywności bezglutenowej rozwija się w szybkim tempie. Wynika to ze wzrostu spożycia glutenu w dzisiejszym pożywieniu. Zboża uległy znaczącym modyfikacjom gatunkowym oraz genetycznym, które zwielokrotniły ilość białek glutenowych w ich składzie. Zwiększona obecność glutenu w żywności, może przyczyniać się do częstszego występowania chorób takich jak: Reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, łuszczyca.

Produktami, które z natury są bezglutenowe są: ziemniaki, soja, proso, gryka, ryż, kukurydza, tapioka, maniok, amarantus, soczewica, fasola, mięso, owoce i warzywa. Za produkty bezglutenowe uznaje się produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram i mają one charakterystyczne oznaczenie przekreślonego kłosa.

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...