Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji glutenu, który pochodzi ze zbóż takich jak: żyto, jęczmień, wszelkie odmiany pszenicy: orkisz, durum, kamut oraz produktów, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu pochodzące z zanieczyszczeń w trakcie produkcji.
W jakim celu eliminuje się gluten?
Najczęstszą przyczyną jest celiakia i alergia na pszenice. Rynek żywności bezglutenowej rozwija się w szybkim tempie. Wynika to ze wzrostu spożycia glutenu w dzisiejszym pożywieniu. Zboża uległy znaczącym modyfikacjom gatunkowym oraz genetycznym, które zwielokrotniły ilość białek glutenowych w ich składzie. Zwiększona obecność glutenu w żywności, może przyczyniać się do częstszego występowania chorób takich jak: Reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, łuszczyca.
Produktami, które z natury są bezglutenowe są: ziemniaki, soja, proso, gryka, ryż, kukurydza, tapioka, maniok, amarantus, soczewica, fasola, mięso, owoce i warzywa. Za produkty bezglutenowe uznaje się produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram i mają one charakterystyczne oznaczenie przekreślonego kłosa.