Z czym kojarzy Ci się sok z buraka? Z pewnością pierwsze co Ci przychodzi do głowy, to słodki smak, wyrazisty kolor i liczne antyoksydanty. Wszystko się zgadza, jednak to dopiero początek niesamowitych właściwości tego produktu! Dziś opowiemy Wam o wyjątkowych zaletach jakie kryje w sobie burak ćwikłowy. Sprawdź, co zyskasz pijąc codziennie sok z buraka!
Czy wiecie, że buraki jadano już w starożytności? Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii. W roku 722 p.n.e. uprawiano go w ogrodach króla Merodaka-Baladana, pod nazwą selqu. 300 lat później pojawiły się w Grecji, a następnie dotarły na tereny republiki rzymskiej. Buraki stanowiły tam element diety, ale były też stosowane w leczeniu różnych schorzeń, zwłaszcza chorób układu pokarmowego i krwi.
Jednym z najistotniejszych składników występujących w burakach są azotany. Być może słyszałeś o nich i ich szkodliwości, gdy są spożywane z niskiej jakości wędlinami. Całe szczęście rodzaj azotanów, które występują w burakach jest inny i bardzo korzystny! W organizmie nieorganiczny azotan przekształca się w tlenek azotu, który rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne. Te właściwości soku z buraka wraz z wysoką zawartością potasu, bardzo dobrze działają na nasze serce – pomagają uregulować ciśnienie krwi. Naukowcy doszli do wniosku, że to właśnie sok z buraków jest jednym z najlepszych pokarmów, które w naturalny sposób obniżają nadciśnienie! Dlatego, jeżeli znasz kogoś, kto zmaga się z chorobami serca – poleć mu sok z buraka.
Super moc buraka, o której wspomnieliśmy, wykorzystywana jest również przez sportowców. Dzięki wysokiej zawartości azotanów, sok z buraka może zwiększyć zdolność krwi do przenoszenia tlenu. Oznacza to, że spożywanie buraków zapewni wzrost energii, wydajności i wytrzymałości. Ponadto sok z buraków walczy ze stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Jego składniki, przede wszystkim barwniki betalainowe, te same które nadają mu fioletowy kolor, wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. To dlatego nasze babcie podczas przeziębienia podawały nam ciepły barszcz, który nie dość, że był pyszny to potrafił zdziałać cuda i w mgnieniu oka stawiał nas na nogi.
Burak dla sportowców, sercowców i… kobiet w ciąży! Buraki to również źródło cennego kwasu foliowego, składnika obowiązkowego w diecie kobiet, spodziewających się dziecka. Spożycie kwasu foliowego jest ważne, ponieważ pomaga organizmowi w tworzeniu nowych komórek, w szczególności poprzez odgrywanie roli w kopiowaniu i syntezie DNA. Niedobór kwasu foliowego może być bardzo poważny. Może powodować anemię, osłabienie odporności, a w przypadku kobiet w ciąży – wady rozwojowe płodu.
Jak widzisz sok z buraka to skarbnica prozdrowotnych substancji, które wzmacniają Twój organizm na wielu płaszczyznach, dlatego nie wahaj się i już dziś włącz go do swojej codziennej diety. Jeżeli dysponujesz sokowirówką – możesz spróbować zrobić sok samemu. Jeżeli nie, możesz w taki sok zaopatrzyć się w dobrym sklepie. Na rynku dostępnych jest kilka naturalnych propozycji wartych wypróbowania. Szukaj soku bez dodatku cukru, konserwantów, jednym słowem – w 100 % naturalnego. Polecamy Wam ekologiczny sok z buraka marki Naura – ma bardzo delikatny, lekko słodki smak, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. ????