Jak często zaczynasz dzień od miseczki płatków zbożowych z mlekiem? Wbrew pozorom to może być bardzo zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Wystarczy, że wybierzesz wysokiej jakości naturalne płatki, bogate w błonnik, z niską zawartością cukru. Słodkie płatki pełnoziarniste mają ten plus, że sprawdzają się również w roli zdrowego deseru! Co powiecie na sernik z dodatkiem cynamonowych poduszeczek? Brzmi doskonale, prawda? To nie koniec niespodzianek! Jako że lubimy modyfikacje, to nasz sernik wykonamy w nieco innej, zdecydowanie bardziej atrakcyjnej formie.
Składniki kruchego spodu:
- 1,5 szklanki płatków śniadaniowych Crunchies żytnio-owsianych z cynamonem Milzu!
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki pasty orzechowej
Składniki masy serowej:
- 1/2 szklanki ksylitolu, najlepiej zmielonego na puder
- 250 ml mleka kokosowego
- 500 g twarogu sernikowego
- 2 duże łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka poduszeczek do dekoracji
Cenimy Wasz wolny czas, dlatego receptura jest bardzo prosta! A jej wykonanie zajmuje maksymalnie 30 minut.
- Masło i pastę orzechową rozpuść w rondelku, a następnie zmiksuj na puder wraz z płatkami.
- Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzącej wody i dodaj do pozostałych składników masy – zmiksuj na gładki krem.
- Cynamonowy puder podziel na porcje i rozłóż do szklaneczek. Lekko dociśnij za pomocą łyżki. W zależności od pojemności naczyń, możesz stworzyć od 4 do 6 porcji deseru.
- Na spód rozlej serowy krem. Tak powstałe desery należy schłodzić w lodówce.
- Gotowe serniczki udekoruj pozostałymi poduszeczkami.
Wskazówki!
Lubisz sernik w tradycyjnej wersji? Spokojnie, na podstawie naszej receptury możesz go wykonać. W tym celu wykorzystaj małą tortownicę i postępuj zgodnie z instrukcją.