3 szybkie przepisy z makaronem w roli głównej

sie 28, 2023

Pomidory i parmezan, szpinak i czosnek, a może jajko i boczek? Są po prostu idealne połączenia, które w sposób doskonały łączą się z makaronem, ale to nie jest reguła. Samych odmian makaronu jest tyle ile sobie wymarzysz i każdy możesz wykorzystać na sto sposobów. To wszystko sprawia, że pasta to danie idealne, które możesz sam modyfikować w zależności od tego, na co masz ochotę i rzecz jasna od tego co znajdziesz w swojej lodówce. Nieważne jakie składniki wybierzesz i tak zawsze kończy się pysznie, a Twoja wymyślna kompozycja tworzy perfekcyjny domowy obiad. Jeżeli szukasz inspiracji na szybki i pożywny makaron last minute, to mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji. Pyszny, sycące makarony przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Zapewniamy Cię, że z talerzy znikną jeszcze szybciej. Wszystkie propozycje są zdrowe, lekkie i kolorowe!

Spaghetti z pesto

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu Spaghetti Liguori
  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki orzeszków pini
  • szczypta soli i pieprzu

Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu. Składniki pesto zmiksuj w blenderze i wymieszaj z jeszcze ciepłym makaronem. Całość posyp odrobiną parmezanu lub płatkami drożdżowymi, jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było wegańskie.

Pełnoziarniste penne z warzywami

Składniki:

  • ½ opakowania pełnoziarnistego makaronu Penne Rigate Liguori
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka różyczek brokułów
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Szalotkę z czosnkiem podpraż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie dodaj warzywa i podduś na patelni, żeby lekko zmiękły. Na koniec dodaj ugotowany makaron i posyp wszystko mozzarellą. Na wierzch dodaj kilka łyżek jogurtu i udekoruj świeżymi ziołami.

Sałatka ze świderkami

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu Fusilli BIO Liguori
  • 2 szklanki ulubionej sałaty
  • 1 awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebulka
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Makaron ugotuj według wskazań dostępnych na opakowaniu i odstaw do schłodzenia. Sałatę wrzuć do dużej miski albo rozłóż na talerzach. Dodaj do niej makaron oraz pokrojone w plasterki awokado, połówki pomidorków, pokrojoną w pióra cebulę i pokruszoną fetę. Całość polej oliwą, dopraw i posyp skórką cytrynową.

Przedstawiamy porcje dla dwóch osób, jeżeli masz większą rodzinę podwój ilość użytych składników!

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...