Pomidory i parmezan, szpinak i czosnek, a może jajko i boczek? Są po prostu idealne połączenia, które w sposób doskonały łączą się z makaronem, ale to nie jest reguła. Samych odmian makaronu jest tyle ile sobie wymarzysz i każdy możesz wykorzystać na sto sposobów. To wszystko sprawia, że pasta to danie idealne, które możesz sam modyfikować w zależności od tego, na co masz ochotę i rzecz jasna od tego co znajdziesz w swojej lodówce. Nieważne jakie składniki wybierzesz i tak zawsze kończy się pysznie, a Twoja wymyślna kompozycja tworzy perfekcyjny domowy obiad. Jeżeli szukasz inspiracji na szybki i pożywny makaron last minute, to mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji. Pyszny, sycące makarony przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Zapewniamy Cię, że z talerzy znikną jeszcze szybciej. Wszystkie propozycje są zdrowe, lekkie i kolorowe!
Spaghetti z pesto
Składniki:
- ½ opakowania makaronu Spaghetti Liguori
- pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki parmezanu
- 3 łyżki orzeszków pini
- szczypta soli i pieprzu
Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu. Składniki pesto zmiksuj w blenderze i wymieszaj z jeszcze ciepłym makaronem. Całość posyp odrobiną parmezanu lub płatkami drożdżowymi, jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było wegańskie.

Pełnoziarniste penne z warzywami
Składniki:
- ½ opakowania pełnoziarnistego makaronu Penne Rigate Liguori
- 1 cebulka szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka różyczek brokułów
- 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 100 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Szalotkę z czosnkiem podpraż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie dodaj warzywa i podduś na patelni, żeby lekko zmiękły. Na koniec dodaj ugotowany makaron i posyp wszystko mozzarellą. Na wierzch dodaj kilka łyżek jogurtu i udekoruj świeżymi ziołami.

Sałatka ze świderkami
Składniki:
- ½ opakowania makaronu Fusilli BIO Liguori
- 2 szklanki ulubionej sałaty
- 1 awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebulka
- 100 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól i pieprz
Makaron ugotuj według wskazań dostępnych na opakowaniu i odstaw do schłodzenia. Sałatę wrzuć do dużej miski albo rozłóż na talerzach. Dodaj do niej makaron oraz pokrojone w plasterki awokado, połówki pomidorków, pokrojoną w pióra cebulę i pokruszoną fetę. Całość polej oliwą, dopraw i posyp skórką cytrynową.
Przedstawiamy porcje dla dwóch osób, jeżeli masz większą rodzinę podwój ilość użytych składników!