Taki zdrowy weekend BIO!

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”0px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”||-35px|||”]

Najbliższy weekend poświęcimy żywności ekologicznej. Chcemy przybliżyć Ci temat certyfikowanych produktów i sprawić, żebyś poznał smak naturalnej żywności. Pozycje przez nas polecane to gotowe przekąski i półprodukty, ale gorąco zachęcamy Cię również do przetestowania świeżych warzyw, owoców, pieczywa, a nawet wędlin i serów z certyfikatem ekoliścia. Zapewniamy – poczujesz różnicę. Produkty ekologiczne charakteryzują się większą wartością odżywczą, lepszym smakiem, a co najważniejsze do ich produkcji nie stosuje się sztucznych nawozów i pestycydów.

SOBOTA:

Śniadanie: Omlet z płatkami owsianymi z jagodami, suszonymi morelami i orzechami laskowymi. Zmiksuj: 2 łyżki płatków owsianych, 1 banana, 2 duże jajka i szczyptę soli. Smaż na patelni z odrobiną oleju kokosowego.

Drugie śniadanie: Orzechowe chrupki, jabłko i kubek jogurtu naturalnego

Obiad: Zupa krem z soczewicy

Składniki zupy:

  • 1 kubek pomarańczowej soczewicy
  • 1 cebula i 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól i przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy w proszku, 1 łyżeczka imbiru w proszku, liść laurowy, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki pieprzu mielonego

Pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż na oleju. Do naczynia dodaj soczewicę i przyprawy. Następnie zalej wszystko bulionem i gotuj, aż soczewica stanie się miękka. Na koniec dodaj mleko kokosowe.

Podwieczorek: Ciasto z błonnikiem z agawy

Kolacja: Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym łososiem

Składniki potrzebne do sałatki:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • pomidor
  • 200 g ugotowanych brokułów
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Dressing:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki wymieszaj i polej dressingiem.

NIEDZIELA:

Śniadanie: Czekoladowe płatki z mlekiem i daktylami w czekoladzie

Drugie śniadanie: Zielony koktajl na bazie soku z brzozy. Zmiksuj sok z brzozy z rabarbarem, pół szklanki świeżego szpinaku, banana i 2 łyżeczki nasion chia.

Obiad: Burgery bez bułki w pełnoziarnistych waflach ryżowych

Do wykonania burgerów potrzebujesz:

  • 400 g batatów
  • 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę
  • 1 łyżkę suszonej kolendry
  • sól i pieprz do przyprawienia

Bataty upiecz do miękkości i zmiksuj na gładki krem. Powstałe purée dodaj do reszty składników, wymieszaj i uformuj kotlety. Następnie smaż kotlety z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Podawaj z waflami i ulubionymi warzywami.

    [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2021/02/NAURA-BURGER.jpg” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” title_text=”healthy vegetarian burgers with rice crisp bread carrot cutlet lettuce coleslaw tomato cucumber on the table. healthy snack” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ custom_padding=”|144px||202px||”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”22px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

    Podwieczorek: Naleśniki z kremem truskawkowym

    Kolacja: Pełnoziarniste tortille z wegańskim pasztetem, indykiem, pomidorem, papryką, zielonym ogórkiem i karbowaną sałatą

     

    Taka zdrowa lista zakupów:

    Orzechy laskowe BIO BioLife

    Morele suszone ekologiczne BIO BioLife

    Płatki owsiane ekologiczne BIO BioLife

    Chrupki o smaku orzechowym BIO Naura

    Soczewica czerwona ekologiczna BIO BioLife

    Ciasto domowe z błonnikiem z agawy BIO Zdrowo Namieszane

    Kasza gryczana niepalona BIO BioLife

    Ocet jabłkowy 5% BIO Bio Naturo PolBioEco

    Płatki Crunchies żytnio-owsiane kakaowe BIO Milzu

    Daktyle w czekoladzie 70% kakao BIO Doti

    Sok naturalny brzozowy z rabarbarem BIO Sip Sap

    Nasiona chia BIO Naura

    Wafle ryżowe wieloziarniste z chia BIO Naura

    Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 BIO Naura

    Mieszanka naleśnikowa klasyczna BIO Cultured Foods

    Krem owocowy truskawka-czarna porzeczka BIO Cultured Foods

    Pasztet z pieczonymi warzywami BIO Naura

    [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][et_pb_column _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *