Najbliższy weekend poświęcimy żywności ekologicznej. Chcemy przybliżyć Ci temat certyfikowanych produktów i sprawić, żebyś poznał smak naturalnej żywności. Pozycje przez nas polecane to gotowe przekąski i półprodukty, ale gorąco zachęcamy Cię również do przetestowania świeżych warzyw, owoców, pieczywa, a nawet wędlin i serów z certyfikatem ekoliścia. Zapewniamy – poczujesz różnicę. Produkty ekologiczne charakteryzują się większą wartością odżywczą, lepszym smakiem, a co najważniejsze do ich produkcji nie stosuje się sztucznych nawozów i pestycydów.
SOBOTA:
Śniadanie: Omlet z płatkami owsianymi z jagodami, suszonymi morelami i orzechami laskowymi. Zmiksuj: 2 łyżki płatków owsianych, 1 banana, 2 duże jajka i szczyptę soli. Smaż na patelni z odrobiną oleju kokosowego.
Drugie śniadanie: Orzechowe chrupki, jabłko i kubek jogurtu naturalnego
Obiad: Zupa krem z soczewicy
Składniki zupy:
- 1 kubek pomarańczowej soczewicy
- 1 cebula i 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 250 ml mleka kokosowego
- sól i przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy w proszku, 1 łyżeczka imbiru w proszku, liść laurowy, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki pieprzu mielonego
Pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż na oleju. Do naczynia dodaj soczewicę i przyprawy. Następnie zalej wszystko bulionem i gotuj, aż soczewica stanie się miękka. Na koniec dodaj mleko kokosowe.
Podwieczorek: Ciasto z błonnikiem z agawy
Kolacja: Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym łososiem
Składniki potrzebne do sałatki:
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- pomidor
- 200 g ugotowanych brokułów
- 100 g wędzonego łososia
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Dressing:
- 50 ml oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszaj i polej dressingiem.
NIEDZIELA:
Śniadanie: Czekoladowe płatki z mlekiem i daktylami w czekoladzie
Drugie śniadanie: Zielony koktajl na bazie soku z brzozy. Zmiksuj sok z brzozy z rabarbarem, pół szklanki świeżego szpinaku, banana i 2 łyżeczki nasion chia.
Obiad: Burgery bez bułki w pełnoziarnistych waflach ryżowych
Do wykonania burgerów potrzebujesz:
- 400 g batatów
- 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę
- 1 łyżkę suszonej kolendry
- sól i pieprz do przyprawienia
Bataty upiecz do miękkości i zmiksuj na gładki krem. Powstałe purée dodaj do reszty składników, wymieszaj i uformuj kotlety. Następnie smaż kotlety z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Podawaj z waflami i ulubionymi warzywami.
Podwieczorek: Naleśniki z kremem truskawkowym
Kolacja: Pełnoziarniste tortille z wegańskim pasztetem, indykiem, pomidorem, papryką, zielonym ogórkiem i karbowaną sałatą
Taka zdrowa lista zakupów:
Orzechy laskowe BIO BioLife
Morele suszone ekologiczne BIO BioLife
Płatki owsiane ekologiczne BIO BioLife
Chrupki o smaku orzechowym BIO Naura
Soczewica czerwona ekologiczna BIO BioLife
Ciasto domowe z błonnikiem z agawy BIO Zdrowo Namieszane
Kasza gryczana niepalona BIO BioLife
Ocet jabłkowy 5% BIO Bio Naturo PolBioEco
Płatki Crunchies żytnio-owsiane kakaowe BIO Milzu
Daktyle w czekoladzie 70% kakao BIO Doti
Sok naturalny brzozowy z rabarbarem BIO Sip Sap
Nasiona chia BIO Naura
Wafle ryżowe wieloziarniste z chia BIO Naura
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 BIO Naura
Mieszanka naleśnikowa klasyczna BIO Cultured Foods
Krem owocowy truskawka-czarna porzeczka BIO Cultured Foods
Pasztet z pieczonymi warzywami BIO Naura