Taki zdrowy jadłospis dla przyszłych mam

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”0px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”||-35px|||”]

Pora na Taki Zdrowy weekend! Tym razem przyjrzymy się diecie kobiet w ciąży. Dieta przyszłych mam jest szalenie istotna, gdyż od niej zależy zdrowie rozwijającego się maleństwa. Jadłospis powinien opierać się na naturalnych produktach, pełnych składników odżywczych (kwas foliowy, DHA, żelazo, jod, witaminy z grupy B), niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Nie może zabraknąć dobrej jakości produktów, najlepiej pochodzących z ekologicznych gospodarstw rolnych. Znak Ekoliścia daje nam pewność, że produkty są wolne od szkodliwych konserwantów, pestycydów i sztucznych barwników, które mogą zaszkodzić dziecku. Nie zapominajmy, że kobiety w ciąży mają też swoje zachcianki, dlatego w ich diecie nie może zabraknąć czekolady!

Zdrowa sobota prezentuje się bardzo ciekawie!

Śniadanie: Jaglanka z orzechami włoskimi i bananem

Do przygotowania śniadania potrzebne Ci będą:

  • pół szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu

W garnuszku umieść wszystkie składniki. Gotuj na wolnym ogniu około 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodaj pokrojonego w kostkę banana i posyp orzechami.

2 śniadanie: hummusem z fasoli z waflami kukurydzianymi bez soli

Obiad: Zielony makaron z dodatkiem pesto z rukoli

Przepis na to szybkie i smaczne danie znajdziesz tutaj

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” custom_margin=”|4px||auto||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2021/04/molisana_pasta_takie_zdrowe.jpg” title_text=”Spaghetti pasta with pesto sauce – traditional dish of italian cuisine.Top view.” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” custom_padding=”|173px||||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Podwieczorek: Galaretka o smaku cytrynowym + maślane herbatniki

Kolacja: Kasza gryczana z burakiem i jarmużem

 

Taka zdrowa niedziela będzie w tym tygodniu wyjątkowo czekoladowa!

Śniadanie: Bezglutenowe naleśniki z pastą pomidorową i szpinakiem

2 śniadanie: sok burak-jabłko + ciasteczko probiotyczne Brownie

Obiad: Pieczony łosoś podany z pikantną sałatką ogórkową

Jak przyrządzić łososia? Potrzebujesz:

  • 500 g łososia
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz

Na rybie ułóż plasterki cytryny i gałązki rozmarynu i dopraw solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Składniki sałatki:

  • 2 duże ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Podwieczorek: Gofry z kremem malinowym i drażami czekoladowymi

Przepis na puszyste gofry znajdziesz tutaj

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” custom_padding=”|0px||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2021/03/mango-gofry.jpg” title_text=”Belgian waffles with honey, banana, nuts and blueberries” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” custom_padding=”|43px||92px||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Kolacja: Kaszotto z soczewicą i pomidorami

 

Taka zdrowa lista zakupów:

  • Płatki jaglane BIO Naura
  • Orzechy włoskie ekologiczne BIO BioLife
  • Hummus z fasoli Primavika
  • Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura
  • Makaron Spaghetti Nr15 BIO La Molisana
  • Galaretka o smaku cytrynowym BIO Naura
  • Herbatniki kruche maślane bezglutenowe Balviten
  • Kasza gryczana z burakiem i jarmużem Inna Bajka
  • Naleśniki z mąką gryczaną BIO Zdrowo Namieszane
  • Pasta warzywna pomidor-bazylia BIO Rudolfs
  • Sok z jabłek i buraków 100% naturalny tłoczony Sok Drwala
  • Ciasteczka Probiotic Brownie Be Raw
  • Czarnuszka Ten Smak
  • Puree z mango 100% owoców BobSnail
  • Krem owocowy gruszka-malina-nasiona chia BIO Rudolfs
  • Draże czekoladowe BIO Super Fudgio
  • Kaszotto z soczewicą i pomidorami Dania Babci Zosi

    [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *