Dzieci pokochają te naleśniki!

kwi 22, 2021

Chyba zgodzicie się z nami, że dzieci to prawdziwe niejadki. Można powiedzieć, że są wybrednymi smakoszami i nigdy nie wiesz co w danym dniu im posmakuje. Próbujesz kolejne dania, a Twoja pociecha ciągle odmawia? Co należy wtedy zrobić? Oczywiście naleśniki! To ulubione danie każdego dziecka, które jest kołem ratunkowym niejednej mamy. Nie masz sprawdzonej receptury? Wypróbuj gotową mieszankę Cultured Foods!

Dla zabieganej, pracującej mamy gotowy mix naleśnikowy to istne wybawienie. Dodatkowo proponowany przez nas produkt jest w 100% wegański, co oznacza, że nie zawiera jajek. Jeżeli więc Twój maluch zmaga się z alergią na ten składnik, to nie musisz się obawiać, że naleśniki mu zaszkodzą. Podobnie sytuacja wygląda z glutenem. W naleśnikach go nie ma! Zapytasz jak to możliwe? A tak, że naleśniki powstają na bazie mąk: jaglanej, owsianej i ryżowej, które naturalnie są wolne od glutenu! Mało tego? Kolorowe placki są również bardzo „kulturalne”. Innowacyjny proces produkcji pozwolił na stworzenie dania z dodatkiem żywych kultur bakterii probiotycznych, które są potrzebne do dbania o zdrową mikroflorę w brzuszkach najmłodszych łasuchów. Ich specjalna formuła zapewnia przetrwanie probiotyków nawet podczas smażenia.

Warto już w najmłodszym wieku kształtować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i pokazywać im zarówno nowe produkty, jak i różne modele dietetyczne. Cały koncept namówienia dzieciaków do wspólnego gotowania został wykorzystany również na opakowaniach naleśników Cultured Foods, które przedstawiają ich ulubieńców – urocze zwierzaki. Takie zwierzaki możecie wykonać całą rodziną podczas dekorowania placków. A jak je zrobić? Cały proces jest podobny do samych naleśników – dziecinnie prosty!

Składniki potrzebne do przygotowania pysznych naleśników:

  • ekologiczna mieszanka naleśnikowa Cultured Foods, do wyboru: klasyczna, różowa i czekoladowa
  • 3 szklanki mleka lub ulubionego napoju roślinnego
  • opcjonalnie 1 jajko lub 1 miarka wegańskiego odpowiednika vEGGS Cultured Foods
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju rzepakowego

Zdrowa wskazówka! Jeżeli lubicie grubsze naleśniki dodajcie tylko 2 szklanki mleka. 

Wsyp zawartość opakowania do miski i dolej ulubione mleko. Jeżeli nie jesteście uczuleni na białko jajka, możecie dodać jedno w celu wzbogacenia ciasta. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, po to by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Zamieszaj i smaż na patelni, tak samo jak klasyczne naleśniki – na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju lub zupełnie bez. Najlepiej użyj patelni z nieprzywierającą powłoką.

Zachęcamy do wspólnego gotowania rodziców z dziećmi. Eksperymentujcie, tworząc różne kształty i formy naleśników. Nic tak nie smakuje maluchom, jak samodzielnie wykonane naleśniki w kształcie pieska, kotka lub ślimaczka! 😊   

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...