Chyba zgodzicie się z nami, że dzieci to prawdziwe niejadki. Można powiedzieć, że są wybrednymi smakoszami i nigdy nie wiesz co w danym dniu im posmakuje. Próbujesz kolejne dania, a Twoja pociecha ciągle odmawia? Co należy wtedy zrobić? Oczywiście naleśniki! To ulubione danie każdego dziecka, które jest kołem ratunkowym niejednej mamy. Nie masz sprawdzonej receptury? Wypróbuj gotową mieszankę Cultured Foods!
Dla zabieganej, pracującej mamy gotowy mix naleśnikowy to istne wybawienie. Dodatkowo proponowany przez nas produkt jest w 100% wegański, co oznacza, że nie zawiera jajek. Jeżeli więc Twój maluch zmaga się z alergią na ten składnik, to nie musisz się obawiać, że naleśniki mu zaszkodzą. Podobnie sytuacja wygląda z glutenem. W naleśnikach go nie ma! Zapytasz jak to możliwe? A tak, że naleśniki powstają na bazie mąk: jaglanej, owsianej i ryżowej, które naturalnie są wolne od glutenu! Mało tego? Kolorowe placki są również bardzo „kulturalne”. Innowacyjny proces produkcji pozwolił na stworzenie dania z dodatkiem żywych kultur bakterii probiotycznych, które są potrzebne do dbania o zdrową mikroflorę w brzuszkach najmłodszych łasuchów. Ich specjalna formuła zapewnia przetrwanie probiotyków nawet podczas smażenia.
Warto już w najmłodszym wieku kształtować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i pokazywać im zarówno nowe produkty, jak i różne modele dietetyczne. Cały koncept namówienia dzieciaków do wspólnego gotowania został wykorzystany również na opakowaniach naleśników Cultured Foods, które przedstawiają ich ulubieńców – urocze zwierzaki. Takie zwierzaki możecie wykonać całą rodziną podczas dekorowania placków. A jak je zrobić? Cały proces jest podobny do samych naleśników – dziecinnie prosty!
Składniki potrzebne do przygotowania pysznych naleśników:
- ekologiczna mieszanka naleśnikowa Cultured Foods, do wyboru: klasyczna, różowa i czekoladowa
- 3 szklanki mleka lub ulubionego napoju roślinnego
- opcjonalnie 1 jajko lub 1 miarka wegańskiego odpowiednika vEGGS Cultured Foods
- opcjonalnie 2 łyżki oleju rzepakowego
Zdrowa wskazówka! Jeżeli lubicie grubsze naleśniki dodajcie tylko 2 szklanki mleka.
Wsyp zawartość opakowania do miski i dolej ulubione mleko. Jeżeli nie jesteście uczuleni na białko jajka, możecie dodać jedno w celu wzbogacenia ciasta. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, po to by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Zamieszaj i smaż na patelni, tak samo jak klasyczne naleśniki – na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju lub zupełnie bez. Najlepiej użyj patelni z nieprzywierającą powłoką.
Zachęcamy do wspólnego gotowania rodziców z dziećmi. Eksperymentujcie, tworząc różne kształty i formy naleśników. Nic tak nie smakuje maluchom, jak samodzielnie wykonane naleśniki w kształcie pieska, kotka lub ślimaczka! 😊