Takie zdrowe grillowanie

kwi 26, 2021

Wyczekiwana wiosna, a wraz z nią sezon grillowy zbliżają się wielkimi krokami! Majówka otwiera drzwi do wielkiego grillowania. Spotkania przy ruszcie stały się jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu! Niestety, klasyczny grill nie należy do najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków. Tuż przed sezonem grillowym przybywamy z pomocą i postaramy się nieco ten proces „uzdrowić”. Poznaj kilka trików zdrowego grillowania!

Istotny jest sposób grillowania – nie możemy zanadto mięsa przypalić. Grillowane na dużym ogniu mięso może aktywować wydzielanie się niebezpiecznych związków, zwiększających ryzyko wielu chorób dietozależnych. Aby tego uniknąć – nie kładź mięsnych produktów bezpośrednio na ruszcie, a ułóż je na tackach jednorazowych. Tak przygotowany stek będzie bardziej soczysty i zdecydowanie zdrowszy. Zaleca się grillowanie mniejszych kawałków, aby przyspieszyć czas smażenia. Dzięki temu jedzenie nie będzie narażone na długi kontakt z wysoką temperaturą. Zrezygnuj z kupna gotowego mięsa na grilla. Trudno ocenić jakie składniki zostały użyte do jego przyprawienia. Dodatek substancji konserwujących i peklujących negatywnie wpłynie na nasze zdrowie. Jeśli zależy Ci na potrawach o mniejszej kaloryczności, zdecyduj się na mięso drobiowe, które jest mniej tłuste niż wieprzowe czy wołowe.

Mięsko polej dużą ilością musztardy, która dzięki gorczycy ułatwi trawienie. W tej kwestii pomogą również zioła! W tym celu możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw, tylko pamiętaj, żeby nie zawierała soli – lepiej dodać ją osobno, w mniejszej ilości. W celu poprawy smaku mięsa możesz je również zamarynować! Wypróbuj naszą sprawdzoną marynatę: zmieszaj musztardę i olej rzepakowy z tymiankiem, szałwią oraz czosnkiem. Posmaruj nią mięso i odstaw na minimum 20 minut do lodówki. Taka mikstura może zmniejszyć zawartość szkodliwych substancji powstałych podczas grillowania nawet o połowę, tworząc barierę ochronną.

Nie ograniczaj się tylko do mięsa! Warzywa, takie jak bakłażany, kalafior, a nawet bataty, są najsmaczniejsze właśnie z grilla. Najlepiej smakują polane pysznym sosem. Wypróbuj grillowane warzywa z ostrym dipem adżyka, który dzięki sporej zawartości pomidorów, a tym samym prozdrowotnego likopenu, który pomoże zniwelować szkodliwe związki powstałe podczas grillowania.

W czasie wiosennych wycieczek nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu. Stanowczo odradzamy słodzone napoje gazowane. Zamień je na zdrową lemoniadę! Wypróbuj też jej nowoczesną, różową wersję na bazie soku z żurawiny: zmieszaj 150 ml soku z żurawiny z 1 l wody gazowanej, dodaj 1 łyżkę miodu i 1 cytrynę pokrojoną na plasterki. Coś nam się wydaje, że będzie to hit tej wiosny!

Jak sami widzicie zdrowe, a jednocześnie smaczne grillowanie jest jak najbardziej możliwe! Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak czekanie na długi, miejmy nadzieję, pełen słońca weekend! 😊 

Monika Krauz – Kędzierska, Dietetyk Takie Zdrowe

polecane

3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

Jesteś w natłoku obowiązków i nie masz czasu na pełnowartościowe drugie śniadanie w pracy, szkole lub na uczelni? Czy dodatkowo dokucza Ci nietolerancja glutenu, a może od dziecka jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej? Niezależnie od tego z jakich powodów unikasz...

Kolorowe tortille na szybki obiad

Kolorowe tortille na szybki obiad

Wracasz zmęczony po ciężkim dniu do domu i chciałbyś coś przekąsić? Wszyscy to znamy – po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, odebrać dzieci, zrobić szybkie porządki i w końcu ugotować obiad dla całej rodziny! W momencie, w którym każda minuta jest na wagę złota...

Przekąski na ostatni piknik lata

Przekąski na ostatni piknik lata

Zawsze trochę nam szkoda żegnać się z latem i wakacjami, szczególnie że są takie krótkie! Zbliża się ostatni weekend tego lata pogoda nam dopisuje, więc pora na ostatni w tym sezonie piknik! Warto zadbać o odpowiednie okoliczności i sprawić, żeby to pożegnanie lata...