[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”24px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.7.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”|0px||||”]
Czy należysz do tych, którzy z mieszanki studenckiej wyjadają wszystkie nerkowce? Jeżeli tak, to czytaj dalej, bo ten przepis jest dla Ciebie! Nazwa nerkowców pochodzi od ich kształtu – bez wątpienia przypominają one nerkę. Orzechy nerkowca to właściwie nasiona tropikalnego drzewa o nazwie Nanercz zachodni, rośliny blisko spokrewnionej z… mango! Z pewnością oba te składniki łączy przepyszny smak, któremu nie oprze się nikt.
Tak się składa, że orzechy nerkowca świetnie komponują się z bananami! Ten duet wykorzystasz, robiąc pyszny, wilgotny i bardzo słodki – CHLEBEK BANANOWY.
Do przygotowania chlebka bananowego potrzebujesz:
- 2 średnie banany
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła z nerkowców Primavika
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125 g posiekanych orzechów pekan
Jak wykonać chlebek bananowy?
Jajko ubij z cukrem, a następnie wrzuć rozgniecionego banana. Dodaj pozostałe składniki i kontynuuj miksowanie. Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem formy na keks. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 20-25 minut – do momentu aż chlebek będzie złotobrązowy. Chlebek wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, a następnie wyjmij z formy. Serwuj polany miodem i kolejną porcją wyśmienitego masła z nerkowców.
Zdrowa wskazówka!
Jeżeli jesteś na diecie i obawiasz się wysokiej kaloryczności ciasta – zamień cukier na erytrytol. Ta naturalna substancja świetnie imituje cukier, a co najważniejsze nie ma kalorii!
Chcesz zwiększyć zawartość błonnika? Wystarczy, że zamienisz tradycyjną mąkę na wersję pełnoziarnistą. Mąka z pełnego przemiału ma również więcej składników mineralnych i witamin z grupy B.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
