Taki zdrowy weekend z nowalijkami

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Za oknem wiosna, a to oznacza, że warzywniaki pękają w szwach od soczystych owoców i świeżutkich warzyw. Sezon na nowalijki uważamy za rozpoczęty! Co właściwie kryje się pod słowem „nowalijka”? Nowalijka to młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie wiosną. W tym tygodniu, to właśnie na nich zbudujemy nasz cotygodniowy, weekendowy jadłospis.

Taka zdrowa sobota jest w tym tygodniu wyjątkowo słodka!

Śniadanie: racuchy z malinami

2 śniadanie: różowy koktajl z truskawkami i sokiem buraczanym

Przepis na ten koktajl znajdziesz tutaj.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” custom_padding=”|95px||||”][et_pb_column _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2021/05/zdrowe-koktajle.png” _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” title_text=”zdrowe-koktajle” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ custom_padding=”|||113px||”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Obiad: pieczone szparagi z pomidorami i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 500 g pomidorków malinowych
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek szparagów
  • garść orzechów laskowych BioLife

Pomidory pokrój w grube plastry, wyłóż na pokrytą papierem do pieczenia formę i ułóż na nich szparagi. Wszystko posyp posiekanymi orzechami, przypraw i polej oliwą. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 

Podwieczorek: budyń waniliowy z truskawkami

Kolacja: twarożek z rzodkiewką, zielonym ogórkiem i ziarnami słonecznika podany na bezglutenowej ciemnej bułce

 

Zdrowa niedziela będzie bardzo kolorowa!

Śniadanie: wegańskie płatki śniadaniowe z jogurtem i jeżynami

2 śniadanie: jaglane wafle z pomidorową pastą i szczypiorkiem

Obiad: krem z młodej marchewki

Składniki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 500 g młodej marchewki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 500 ml bulionu warzywnego wykonanego z kostki drobiowej Naura
  • 200 ml mleka kokosowego

 

Rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie dodaj marchewkę pokrojoną na plasterki, imbir i gorący bulion. Po zagotowaniu przykryj i gotuj przez ok. 30 min. Na koniec zmiksuj, dopraw i dodaj mleczko kokosowe.

 

Podwieczorek: Truskawki w czekoladzie mlecznej

Wybierz duże truskawki i nabij je na wykałaczki. Następnie roztop czekoladę i zanurzyć w niej owoce. To szybki, prosty i bardzo zdrowy deser!

Kolacja: Wegański omlet z pomidorem, rzeżuchą i cebulką dymką 

 

Taka zdrowa lista zakupów:

Racuchy z mąką kokosową BIO 14 porcji Zdrowo Namieszane

Sok z buraka Naura

Orzechy laskowe BIO BioLife

Budyń o smaku waniliowym BIO Naura

Słonecznik łuskany ekologiczny BIO BioLife

Bułki ciemne z ziarnami bezglutenowe Incola

Krążki warzywne z sokiem z pigwy BIO Milzu

Wafle jaglane z kukurydzą i chia BIO Naura

Pasta warzywna pomidor-bazylia BIO Rudolfs

Kostka rosołowa drobiowa BIO Naura

Czekolada mleczna bez cukru Red

Substytut jaj do omletu Cultured Foods

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *