Za oknem wiosna, a to oznacza, że warzywniaki pękają w szwach od soczystych owoców i świeżutkich warzyw. Sezon na nowalijki uważamy za rozpoczęty! Co właściwie kryje się pod słowem „nowalijka”? Nowalijka to młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie wiosną. W tym tygodniu, to właśnie na nich zbudujemy nasz cotygodniowy, weekendowy jadłospis.
Taka zdrowa sobota jest w tym tygodniu wyjątkowo słodka!
Śniadanie: racuchy z malinami
2 śniadanie: różowy koktajl z truskawkami i sokiem buraczanym
Przepis na ten koktajl znajdziesz tutaj.
Obiad: pieczone szparagi z pomidorami i orzechami laskowymi
Składniki:
- 500 g pomidorków malinowych
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 pęczek szparagów
- garść orzechów laskowych BioLife
Pomidory pokrój w grube plastry, wyłóż na pokrytą papierem do pieczenia formę i ułóż na nich szparagi. Wszystko posyp posiekanymi orzechami, przypraw i polej oliwą. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Podwieczorek: budyń waniliowy z truskawkami
Kolacja: twarożek z rzodkiewką, zielonym ogórkiem i ziarnami słonecznika podany na bezglutenowej ciemnej bułce
Zdrowa niedziela będzie bardzo kolorowa!
Śniadanie: wegańskie płatki śniadaniowe z jogurtem i jeżynami
2 śniadanie: jaglane wafle z pomidorową pastą i szczypiorkiem
Obiad: krem z młodej marchewki
Składniki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 500 g młodej marchewki
- 1 łyżka startego imbiru
- 500 ml bulionu warzywnego wykonanego z kostki drobiowej Naura
- 200 ml mleka kokosowego
Rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie dodaj marchewkę pokrojoną na plasterki, imbir i gorący bulion. Po zagotowaniu przykryj i gotuj przez ok. 30 min. Na koniec zmiksuj, dopraw i dodaj mleczko kokosowe.
Podwieczorek: Truskawki w czekoladzie mlecznej
Wybierz duże truskawki i nabij je na wykałaczki. Następnie roztop czekoladę i zanurzyć w niej owoce. To szybki, prosty i bardzo zdrowy deser!
Kolacja: Wegański omlet z pomidorem, rzeżuchą i cebulką dymką
Taka zdrowa lista zakupów:
Racuchy z mąką kokosową BIO 14 porcji Zdrowo Namieszane
Sok z buraka Naura
Orzechy laskowe BIO BioLife
Budyń o smaku waniliowym BIO Naura
Słonecznik łuskany ekologiczny BIO BioLife
Bułki ciemne z ziarnami bezglutenowe Incola
Krążki warzywne z sokiem z pigwy BIO Milzu
Wafle jaglane z kukurydzą i chia BIO Naura
Pasta warzywna pomidor-bazylia BIO Rudolfs
Kostka rosołowa drobiowa BIO Naura
Czekolada mleczna bez cukru Red
Substytut jaj do omletu Cultured Foods