Szkodliwe dodatki w żywności – wiesz co jesz?

maj 31, 2021

Lubimy smaczne i kolorowe produkty, którym niekiedy nie możemy się oprzeć. Niestety, najczęściej to właśnie w nich kryją się niekorzystne, a niekiedy wręcz szkodliwe dla nas substancje. Wzmacniają smak, nadają produktom apetyczny kolor, poprawiają konsystencję i przedłużają trwałość produktów – tak działają dodatki do żywności. Nie zdajemy sobie sprawy, jak szkodliwa może być ich nadmierna konsumpcja. Istnieją przesłanki wykazujące zależność między spożywaniem przetworzonej żywności, a występowaniem szeregu różnorodnych schorzeń, między innymi: alergii i nietolerancji pokarmowych.  Dodatki do żywności mogą skutkować również spadkiem odporności, wzrostem otyłości, a nawet wystąpieniem choroby nowotworowej.

Jak sami widzicie, warto poświęcić minutę na zweryfikowanie etykiety, gdyż zdrowie jest najważniejsze!  Zobacz, które dodatki do żywności uznawane są za najbardziej szkodliwe i których powinieneś unikać, buszując między półkami sklepowymi.

  1. Benzoesan sodu (E211)

Ten składniki występuje w wielu przetworzonych produktach i odpowiada na konserwację żywności. Benzoesan sodu w artykułach spożywczych najczęściej wykorzystywany jest w produkcji napojów, ketchupów i sosów. Niewielkie ilości nam nie zaszkodzą, ale dieta bazująca na produktach z dodatkiem benzoesanu, to z pewnością nie jest droga prowadząca do zdrowia.

  1. Dwutlenek siarki (E220)

To popularny konserwant, przedłużający świeżość suszonych owoców. Siarkowanie zapobiega ciemnieniu i rozwojowi pleśni na świeżych, suszonych lub kandyzowanych produktach. Dwutlenek siarki jest również alergenem, który może okazać się szczególnie niebezpieczny dla astmatyków. Dwutlenek siarki ogranicza także przyswajanie witamin z pożywienia, dlatego bez wątpienia powinniśmy unikać tego składnika w żywności.

  1. Czerwień koszenilowa (E124)

Ta substancja to w rzeczywistości czerwony barwnik, który znaleźć można najczęściej w słodyczach i przekąskach dla dzieci. Często mylony jest z naturalną koszenilą, otrzymywaną z pancerzy owadów. Czerwień koszenilowa to w pełni syntetyczny barwnik, który w połączeniu z benzoesanem sodu wywołuje u dzieci nadpobudliwość. Najczęściej spotkamy go w czerwonych słodyczach: żelkach, cukierkach, lizakach, a także w chipsach i chrupkach o smaku pomidorowym, ketchupowym. Kupuj więc rozważnie. Informacje, jakie chrupki warto wybierać dla dzieci, znajdziesz tutaj.

  1. Glutaminian sodu

Chyba najbardziej powszechny konserwant, który niewątpliwie ma złą renomę. Sceptyczne podejście do tej substancji jest niewątpliwie słuszne. To nośnik smaku umami, zwanego piątym smakiem. Niestety łatwo można się do niego przyzwyczaić, a dania bez „magicznego dodatku” szybko przestają nam smakować. Wysoka ilość spożytego glutaminianu skutkuje najczęściej bólami głowy, nerwowością i brakiem koncentracji. Składnik ten powszechnie występuje w przekąskach, między innymi w  popularnych ostatnio sucharkach.

Niestety podobnych przykładów jest wiele. My przedstawiliśmy Ci tylko te najczęściej spotykane. Całe szczęście na regałach Takie Zdrowe nie spotkasz produktów zawierających szkodliwe dodatki do żywności. Nasz zespół ekspertów, skrupulatnie bada marki i ich asortyment, zanim włączy takie produkty do projektu. Jednym z najważniejszych argumentów jest dla nas „czysta etykieta”!

Monika Krauz – Kędzierska, Dietetyk Takie Zdrowe

polecane

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla

Sposób na tofu z grilla

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...