Bezglutenowy & wegański falafel

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”24px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.7.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”|0px||||”]

Chodzi za Tobą fasfood, ale jesteś weganinem, który w dodatku ze względów zdrowotnych musi unikać glutenu? Ciężko jest znaleźć miejsce, które serwuje takie frykasy. Pamiętaj, że zawsze możesz poeksperymentować ze składnikami i stworzyć samodzielnie zdrowy fasfood. My Ci w tym pomożemy!

Wszystkie powyższe wymagania spełnia arabski falafel. Dziś specjalnie dla Ciebie skomponowaliśmy zdrową wersję tej potrawy, podawaną oczywiście w tradycyjnej picie. Pita, którą wybraliśmy jest w pełni bezglutenowa, dlatego naszą recepturą powinni zainteresować się wszyscy wrogowie glutenu.

Czym właściwie jest falafel?

Falafel to wegański kotlecik, którego głównym składnikiem jest cieciorka. Cieciorka jest dobrym źródłem białka roślinnego i błonnika pokarmowego – to świetna informacja do zdrowo zakręconych. Pamiętasz, że ciecierzyca to ten sam składnik, z którego powstaje Twój ulubiony hummus?

Składniki potrzebne do wykonania wegańskich falafeli:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka soli, a także szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i ostrej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatki:

  • 1 opakowanie bezglutenowych bułek pita Incola
  • pół szklanki hummusu – możesz go wykonać z naszego przepisu.
  • 1 pomidor pokrojony w plasterki
  • kilka plasterków zielonego ogórka
  • 1 czerwona cebula pokrojona w pióra
  • kilka listków karbowanej sałaty

Pierwszym krokiem będzie odpowiednie przygotowanie cieciorki. Dzień wcześniej należy zalać ją zimną wodą i pozostawić do namoczenia (około 6-10 godzin). Ciecierzycę odcedź z nadmiaru wody, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami i bardzo dokładnie zmiksuj. Możesz użyć w tym celu maszynki do mielenia mięsa. Z przygotowanej masy uformuj małe kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Pora na składanie pity! Do okrągłych bułek nałóż hummus, warzywa, a na koniec włóż nasze kotleciki.

Zdrowa wskazówka: Jeżeli hummus to za mało i brakuje Ci odrobiny sosu – wymieszaj kubek jogurtu kokosowego, 2 łyżki pasty sezamowej tahini, 2 łyżeczki soku z cytryny i przypraw solą oraz czosnkiem. Ten sos sprawdzi się znakomicie i smakuje obłędnie!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *